Texaanse onderzoekers ontwikkelen anticonceptie voor keilers

Onderzoekers in de Amerikaanse staat Texas hebben een anticonceptiemiddel ontwikkeld voor mannetjes wilde zwijnen, ook wel keilers genoemd. HogStop is een natuurlijk voedermiddel dat de activiteit van het sperma en daarmee de vruchtbaarheid remt.

Texaanse+onderzoekers+ontwikkelen+anticonceptie+voor+keilers
© Faunabescherming

Begin juni introduceerden de wetenschappers HogStop. In de Verenigde Staten ondervinden ze net als in Europa veel schade door wilde zwijnen. Het anticonceptiemiddel is ontwikkeld door de Amerikaanse voedingsbiochemicus Daniel C. Loper en zijn team. De ontwikkelaars omschrijven het product als een 'een natuurlijk mengsel'.

Het bevat geen hormonen of hormoonontregelaars en heeft ook geen invloed op de eigen hormonen van de dieren. De werkzame stof migreert niet door het lichaam, maar werkt uitsluitend in de testikels van het zwijn. Drie jaar geleden begonnen de eerste tests. De wetenschappers stelden vast dat het middel de mobiliteit van de zaadcellen met 60 procent vermindert.


Automatische feeders

De ontwikkelaars raden automatische feeders aan voor het toedienen van het anticonceptiemiddel. Hier mogen alleen wilde zwijnen van eten. Andere wilde dieren moeten worden geblokkeerd om schade te voorkomen. Het is nog moeilijk in te schatten hoeveel de populatie wilde zwijnen kan worden verminderd door het gebruik van het middel.

HogStop wordt in heel Texas uitgerold. Ook kreeg het middel goedkeuring van Amerikaanse Environmental Protection Agency. Er wordt nog goedkeuring in andere landen aangevraagd. Het gebruik van het product wordt verder uitgebreid door een samenwerking met de Amerikaanse diervoederfabrikant en distributeur Hipro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer