Wildzwijnvrijezone langs Duits-Poolse grens Brandenburg

Een wildzwijnvrijezone wordt langs de Duits-Poolse grens door de Duitse deelstaat Brandenburg ingericht. Daarmee moet de voortdurende insleep van met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen een halt worden toegeroepen.

Wildzwijnvrijezone+langs+Duits%2DPoolse+grens+Brandenburg
© Eigen Foto

Deelstaat Brandenburg heeft een hele tijd onderhandeld met Polen over een veiligheidszone langs de Poolse grens. Daarbij zou er een vast hekwerk aan Poolse en Duitse zijde moeten komen met daartussen een witte zone waar geen wilde zwijnen zijn.

Omdat de onderhandelingen op niets zijn uitgelopen, bouwt Brandenburg nu zelf een dubbel vast hekwerk op eigen grondgebied. Dat maakte deelstaatminister Anna Heyer-Stuffer op 24 juni bekend. 'Dat is hard nodig, omdat er langs de grens steeds opnieuw met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen worden gevonden. Het enkele vaste hekwerk biedt niet genoeg bescherming.'


Bolwerk tegen verdere uitbreiding

De twee vaste hekwerken komen op minimaal 500 meter afstand van elkaar. De witte zone daartussen moet vrij worden gehouden van wilde zwijnen. 'Daarmee moet Brandenburg het bolwerk tegen verdere uitbreiding van de Afrikaanse varkenspest naar het Westen worden', aldus Heyer Stuffer.Voor de kosten van het hekwerk wordt onder andere cofinanciering vanuit Europa gevraagd en alle zestien Duitse deelstaten dragen eraan bij.

Het aantal besmette wilde zwijnen dat in Brandenburg is gevonden, is inmiddels opgelopen naar 1.122. In deelstaat Saksen staat de teller op 267 besmette zwijnen. Het is tot nu toe gelukt om Duitse varkensbedrijven vrij te houden van Afrikaanse varkenspest.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer