Boeren en tuinders nemen wildraster onder handen

Agrarisch ondernemers in de omgeving Reuver, Beesel en Swalmen hebben het wildraster op de Duits-Limburgse grens onder handen genomen. Volgens rundvee- en campinghouder Frank de Wit uit Swalmen is het effect nu al zichtbaar.

Boeren+en+tuinders+nemen+wildraster+onder+handen
© Eigen Foto

Samen met zo'n negen andere ondernemers uit de omgeving heeft De Wit zich ingezet voor het herstel en onderhoud van het wildraster, dat is bedoeld om wilde zwijnen uit Duitsland buiten de deur te houden. 'We hebben alle palen vervangen, ongeveer 1.600 stuks', vertelt de Midden-Limburgse rundveehouder.

'Daarnaast hebben we op alle doorgangen voor bijvoorbeeld wandelaars en fietsers roosters en klappoortjes geplaatst. Deze doorgangen waren voorheen nog grotendeels open of slechts provisorisch afgesloten', aldus De Wit.

Onderhoud belangrijk

Het 8 kilometer lange wildraster is in 2006 door boeren en tuinders aangelegd om wilde zwijnen te weren. Naast dat deze dieren schade kunnen aanrichten op graslanden en maispercelen, vergroten ze de kans op verspreiding van ziekten als de Afrikaanse varkenspest. Genoeg reden voor De Wit om de handen uit de mouwen te steken.

Ook LLTB zag het belang van een goed onderhouden wildraster in. De organisatie deed een subsidieaanvraag bij de provincie Limburg. Deze maakte vervolgens geld vrij om het raster op te knappen. De herstellende werkzaamheden worden op vrijwillige basis uitgevoerd door agrarisch ondernemers uit de omgeving. 'Met de ondersteuning van de provincie waren we in staat om de doorgangen in het raster professioneel af te sluiten', laat De Wit weten.

Al veel minder zwijnen

De eerste 4 kilometers van het wildraster zijn begin 2020 onder handen genomen. Volgens de Midden-Limburgse ondernemer werpt dit nu al zijn vruchten af. 'Het eerste tracé hebben we vorig jaar afgerond en wat ik van jagers hoor, is dat daar al veel minder zwijnen zijn. Het effect van ons harde werk is al zichtbaar. Daar doen we het toch voor.'

Door de voorjaarswerkzaamheden van de meewerkende boeren en tuinders en later door de uitbraak van het coronavirus, kwam het werk tijdelijk stil te liggen. Maar begin dit jaar zijn de werkzaamheden weer opgepakt.

'Aangezien de Afrikaanse varkenspest nog steeds op de loer ligt, wilden we het werk zo snel mogelijk klaar hebben', licht De Wit toe. Inmiddels zijn ook deze werkzaamheden tot een einde gebracht en is het wildraster volgens de veehouder weer up-to-date.

Zo min mogelijk overlast

Bij het onderhouden van het wildraster hebben de vrijwilligers ook rekening gehouden met wandelaars en fietsers. 'We hebben zoveel mogelijk doorgangen in het wildraster opengehouden, zodat de gewone burger er zo min mogelijk overlast van ondervindt', legt De Wit uit.

'Ik maak weleens een praatje met de mensen die langs mijn bedrijf komen en zij zijn er eigenlijk allemaal positief over. Dat ze een klappoortje door moeten, vinden de meesten niet erg', zegt de Midden-Limburgse rundveehouder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  60 %
Meer weer