Vast wildezwijnenhek op grens tussen Duitsland en Polen gereed

Het hekwerk tussen Duitsland en Polen dat met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen moet tegenhouden is klaar. De Duitse deelstaat Brandenbrug start met de bouw van een tweede hekwerk op de grens.

Vast+wildezwijnenhek+op+grens+tussen+Duitsland+en+Polen+gereed
© Varkens.nl

Het plaatsen van het laatste stuk hekwerk in het noordelijkste puntje van Brandenburg lukte pas toen het droger werd. Het hekwerk ligt namelijk in een moerassig gebied. Door het sluiten van dit hekwerk hebben de Duitse deelstaten Mecklenburg-Voorpommeren, Brandenburg en Saksen de hele grens met Polen voorzien van een vast hekwerk van in totaal 375 kilometer. De deelstaat Brandenburg heeft al 670 kilometer vast hekwerk geplaatst waarvan meer dan 400 kilometer als dubbel hekwerk rondom de besmette gebieden en dat gaat nog door.

In het westen van Polen worden nog steeds veel met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmette wilde zwijnen gevonden. De dieren blijven naar Duitsland blijven komen. Daarom heeft de deelstaat Brandenburg besloten op de grens met Polen een tweede hekwerk te plaatsen. Daartussen komt een witte zone vrij van wilde zwijnen.


Dubbel hekwerk helpt

Volgens deelstaatssecretaris en leider van de AVP-crisisstaf van Brandenburg Anna Heyer-Stuffer is het duidelijk dat een dubbel hekwerk helpt tegen de insleep van Afrikaanse varkenspest. In de kerngebieden met een dubbele omheining worden nog nauwelijks besmette wilde zwijnen ontdekt. Langs de grens bij onder andere Frankfurt aan de Oder komen nog steeds besmette wilde zwijnen voor.


Het aantal met AVP besmette wilde zwijnen is sinds de eerste uitbraak op 10 september 2020 in Duitsland gestegen naar 1.469. Daarvan zijn er 1.196 gevonden in de deelstaat Brandenburg en 273 in de deelstaat Saksen.


Polen

Volgens het Europese registratiesysteem Adis telt Polen 1.850 AVP-uitbraken bij wilde zwijnen in 2021. De teller van het aantal uitbraken bij gehouden varkens staat op 8, waarvan 4 in het midden van Polen waar nieuwe besmette gebieden moeten worden ingetekend.

Roemenië blijft het land met de meeste AVP-gevallen bij gehouden varkens met 517 uitbraken. In Servië zijn het er 33, in Oekraïne 5 en in Slowakije 1. Hongarije telt de meeste besmette wilde zwijnen met 2.365 uitbraken. Het aantal besmette wilde zwijnen in Slowakije is opgelopen naar 1.194.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer