Duitsland telt meer dan duizend zwijnen met Afrikaanse varkenspest

De teller in het oosten van Duitsland staat inmiddels op 1.016 met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen. Het gaat daarbij om de optelsom sinds de eerste uitbraak op 10 september 2020.

Duitsland+telt+meer+dan+duizend+zwijnen+met+Afrikaanse+varkenspest
© Twan Wiermans

De brandbrief die de varkenshouders naar bondskanselier Angela Merkel hebben gestuurd, lijkt enig effect te hebben. Het Duitse ministerie van Landbouw heeft inmiddels staatssecretaris Uwe Feiler belast met de ondersteuning van de crisisstaf. Dat zou moeten leiden tot een betere aanpak. De bouw van hekwerken en het doden van wilde zwijnen in de besmette gebieden is inmiddels in volle gang.

Landbouwminister Julia Klöckner heeft daarnaast op 17 april een videoconferentie gehad met haar Chinese collega. Daarbij is onder andere de regionalisering van Duitsland besproken. Dat zou ertoe moeten kunnen leiden dat er vanuit het westen van Duitsland weer export van varkensvlees naar China mogelijk wordt. Dit onderwerp staat bij het volgende overleg op 28 april opnieuw op de agenda.


Polen werkt niet mee aan tweede hek

Duitsland is volgens Anna Heyer-Stuffer, leider van de crisisstaf in Brandenburg, inmiddels zover dat het vaste hekwerk langs de hele Poolse grens bijna klaar is. Omdat Polen niet meewerkt aan de bouw van een tweede hekwerk aan Poolse zijde, komt er mogelijk een tweede hekwerk aan Duitse zijde. Tussen beide hekken komt een witte zone. Deze aanpak moet de opmars van besmette wilde zwijnen uit Polen definitief stoppen.

In deelstaat Saksen worden nieuwe besmette wilde zwijnen gevonden in het Duits-Poolse grensgebied. In totaal zijn er daar nu 108 besmette zwijnen gevonden. In heel Brandenburg gaat het om 908 besmette zwijnen. Daar zorgden afgelopen week bijvoorbeeld dertien besmette zwijnen voor in grensstad Frankfurt aan de Oder.

In Polen woekert de Afrikaanse varkenspest flink door. De teller van het aantal uitbraken bij wilde zwijnen staat daar dit jaar al op 1.175. Het gaat daarbij vooral in West-Polen geregeld om meerdere besmette zwijnen per uitbraak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer