Alleen jacht op zwijnen noodzakelijk tijdens avondklok

Minister Carola Schouten van LNV heeft samen met het Interprovinciaal Overleg (IPO) besloten dat voor jagers alleen de jacht op wilde zwijnen behoort tot de noodzakelijke werkzaamheden tijdens de avondklok. Ook het afhandelen van wild dat door aanrijdingen gewond is geraakt is nodig tijdens de nachtelijke uren.

Alleen+jacht+op+zwijnen+noodzakelijk+tijdens+avondklok
© Twan Wiermans

Dat schrijft Schouten als antwoord op vragen van zowel Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren als Frank Futselaar van de SP. Jacht is in principe geen uitzonderingsgrond voor de avondklok. 'Het beheer van wilde zwijnen om de aantallen te reduceren en zodoende de kans van introductie van Afrikaanse varkenspest zo klein mogelijk te maken, beschouw ik wel als een noodzakelijke werkzaamheid.'

Andere vormen van wildbeheer zijn volgens de landbouwminister niet noodzakelijk. Dit is door de overheidsinstanties gecommuniceerd richting de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) en de faunabeheereenheden.


Ook in België en de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen zijn uitzonderingen gemaakt in de regelgeving over de avondklok. Schouten: 'Specifiek wordt hier ook het beheer van zwijnenpopulaties ter voorkoming van epidemieën zoals de Afrikaanse varkenspest genoemd.'


Zwijnen zijn 's nachts actief

Wassenberg vroeg de minister waarom wilde zwijnen specifiek in de nacht moeten worden bejaagd. Volgens Schouten zijn zwijnen door recreatie en andere menselijke activiteiten vooral in de nacht actief. 'Effectief afschot is daarom eigenlijk alleen mogelijk in die uren.' Bovendien kunnen de dieren in de nacht minder goed zien, waardoor het zwijn een jager niet snel opmerkt, legt de landbouwminister uit.

'Het beheer van wilde zwijnen vindt, net als in andere jaren, hoofdzakelijk na zonsondergang en voor zonsopkomst plaats. Hierin verandert dus niets in vergelijking met de situatie onder 'normale' omstandigheden', schrijft Schouten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer