Warmte uit snoeihout is kans voor boeren

Lokale duurzame energie-initiatieven van agrarisch ondernemers kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de lokale energiedoelstellingen zoals opgenomen in de Regionale Energiestrategie (RES). Dat stelt CDEB, de coöperatie van kalverhouders in de regio de Baronie.

Warmte+uit+snoeihout+is+kans+voor+boeren
© ZLTO

CDEB en ambtenaren van de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen (ABG) wisselden woensdag kennis en ervaring uit tijdens een bijeenkomst in Gilze. Dit jaar zijn de RES 1.0-plannen definitief vastgesteld door de gemeenten. Hiermee hebben ze een bod gedefinieerd voor hoe de lokale energietransitie gaat worden vormgegeven.

'De inzet van ZLTO is om de RES om te zetten in een kans voor boeren en tuinders', zegt Ton van Korven, belangenbehartiger Klimaat en Energie bij ZLTO. 'Het initiatief van CDEB, waarbij het lokale snoei- en takhout wordt omgezet in een biobrandstof voor de warmwaterketels bij kalverhouders, is hier een mooi voorbeeld van.'


3,3 gigawattuur aan warmte

Binnen de ABG-gemeenten wordt door de kalverhouders 3,3 gigawattuur aan warmte geproduceerd, wat overeenkomt met ongeveer 375.000 kuub aardgas. Daarnaast produceren de zes leden dit jaar 1,25 gigawattuur aan duurzame stroom door de zonnedaken.

Van Korven: 'Dit samen betekent voor bijvoorbeeld de gemeente Baarle-Nassau dat hiermee 7,8 procent van de lokale aardgasvraag wordt dichtgelegd en ruim 13 procent van de het stroomverbruik duurzaam wordt ingevuld. Hiermee toont CDEB aan dat ze door samenwerking met de ABG-gemeenten een belangrijke bijdrage aan de energietransitie kan leveren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer