Eerste kleine windmolen draait bij Friese boer

Op het melkveebedrijf van familie De Boer in het Friese Menaam draait sinds kort de eerste kleine windmolen van de provincie. Wethouder Jan Dijkstra van gemeente Waadhoeke drukte onlangs in het bijzijn van Ele Jan de Boer van FrieslandCampina op de startknop.

Eerste+kleine+windmolen+draait+bij+Friese+boer
© EAZ Wind

In andere provincies, met name in Groningen, staan al tientallen kleine windmolens. Provincie Fryslân staat sinds vorig jaar zomer kleine windmolens van onder andere E.A.Z. Wind toe. Lange tijd hield met name de Statenpartij Fryske Nasjonale Partij dit tegen. Met de kleine E.A.Z.-windmolen kan nu ook een Friese boer het hele jaar elektriciteit opwekken. Door de combinatie van wind in de winter en zon in de zomer worden boerderijen zelfvoorzienend.

Directeur Timo Spijkerboer van E.A.Z. Wind spreekt van een mijlpaal. 'De eerst Friese boer kan nu gebruikmaken van de windenergie voor het eigen bedrijf. Juist in Friesland waar het hard waait, maar het energienet vol zit, kunnen we met onze oplossing boerderijen in hun stroombehoefte voorzien.'


Verschillende Friese gemeenten hebben inmiddels regels opgesteld voor het vergunnen van deze windmolens. In gemeenten Weststellingwerf, Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen en Waadhoeke kunnen nu vergunningen aangevraagd worden. De verwachting is dat andere gemeenten snel volgen. De E.A.Z.-windmolen is ongeveer zo hoog als een volwassen boom en past met houten wieken in het Friese landschap. In Menaam wekt de windmolen zo'n 44.000 kilowattuur per jaar op.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer