Plant Lighting onderzoekt effect ledverlichting op lisianthus

Onderzoeksinstituut Plant Lighting uit Bunnik doet in het programma Kas als Energiebron onderzoek naar ledverlichting bij lisianthus. In het najaar van 2021 gaan de kasproeven van start.

Plant+Lighting+onderzoekt+effect+ledverlichting+op+lisianthus
© Kas als Energiebron

Door de hoge intensiteit van de belichting bij lisianthus, zou met led veel kunnen worden bespaard aan elektra. Maar in de praktijk zijn er nog behoorlijk wat vragen over de reactie van lisianthus op ledlicht. Dit najaar gaan daarom kasproeven van start in het onderzoek 'Lisianthus toekomstbestendig stap één: minder elektra met led'.

Het doel is om aan te tonen of het telen van lisianthus onder full-led een vergelijkbaar of beter resultaat geeft dan een teelt onder hybride belichting. Daartoe worden drie proefkassen ingericht bij Vertify in Honselersdijk. Er worden in totaal drie opeenvolgende teeltrondes uitgevoerd, lopende van september tot april.


Winter simuleren

In de klimaatcellen van Plant Lighting is de winter gesimuleerd met daglichtsimulatoren. Het winterdaglicht is aangevuld met verschillende manieren bijbelichting. Uit de eerste proef is gebleken dat lisianthus telen onder een full-ledspectrum prima kan. Wel bleek het noodzakelijk om een minimale dosis verrood aan het spectrum toe te voegen.

In de tweede proef is full-led tegen hybride spectra getoetst, waarbij in alle spectra minimaal een kleine dosis verrood aanwezig was. Uit deze proefronde is gebleken dat een hybride spectrum met led R/B al voldoende verrood bevat.


Geen groeiregulatoren gebruikt

In een derde proef was de kennis over de reactie van lisianthus op het lichtspectrum verder aangescherpt. Er is ook gestuurd op het voorkomen van overmatige strekking door het verrode aandeel van de belichting aan het einde van de teelt uit te zetten. In geen van de bovenstaande proeven zijn groeiregulatoren gebruikt.

De teeltrondes vallen in de periode waarin belichting naar verwachting het grootste effect zal hebben op de groei en ontwikkeling van het gewas. In de proef worden de rassen Rosita 3 Pure White, Rosita 3 Blue, Rosita 3 Pink Imp. en Excalibur 3 Hot Lips getoetst. Tijdens en na de teelt worden fotosynthese, takgewicht, teeltduur en vaasleven gemeten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer