CDA wil nieuwe balans tussen landbouw, bodem en milieu

Het CDA wil een omslag in de agrarische sector om die toekomstbestendig te maken. Er is volgens de partij een nieuwe, gezonde balans nodig tussen de landbouw en de draagkracht van de bodem en de leefomgeving. Daarom zal de nadruk meer op kwaliteit dan op kwantiteit komen te liggen.

Dinsdagochtend overhandigde CDA-KAmerlid Derk Boswijk deze toekomstvisie op de landbouw aan Roy Meijer en Marije Klever van het NAJK. Op het melkveebedrijf van Klever bracht Boswijk drie maanden geleden zijn eerste werkbezoek als kersverse landbouwwoordvoerder van zijn partij.

In de nieuwe toekomstvisie van het CDA is de omvang van de voedselproductie geen doel op zich. 'Dat is het voor boeren nooit geweest, maar dat kan het ook niet zijn voor overheden, banken, exporteurs en supermarkten. Het gaat om de waarde van voedselproductie in de brede betekenis van gezond voedsel binnen de draagkracht van de bodem, het landschap, de leefomgeving en het klimaat', schrijven het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA en de Tweede Kamerfractie.

Krimp van de veestapel is voor de christendemocraten ook geen doel. Daarom wil het CDA geen specifieke doelstelling hiervoor geven. De komende tien tot vijftien jaar zal voor de transitie naar een nieuwe landbouw 1,5 tot 2 miljard euro per jaar nodig zijn. 'Geen scherpe keuzes maken is geen optie. Dat doet geen recht aan alle agrarisch ondernemers die met hart en ziel werken aan de voedselvoorziening in Nederland en daarbuiten en die een essentieel onderdeel zijn van een leefbaar platteland en landschap.'


Uitgangspunt van de veranderingen zijn drie ontwikkelingen: een beweging van regelzucht naar ademruimte, van marktwaarde naar maatschappelijke waarde en van bodemuitputting naar bodemgezondheid. Volgens de nieuwe CDA-woordvoerder op het gebied van landbouw, Derk Boswijk, 'moeten we aan meerdere knoppen draaien' om te komen tot een nieuwe landbouw en tegelijk boeren perspectief te bieden.


Iedereen profiteerde

De miljardeninvestering is volgens Boswijk niet alleen nodig voor de agrarische sector, maar komt ook ten goede aan de bodem, de natuur en het landschap. 'Iedereen heeft kunnen profiteren van datgene wat in het verleden door de boer en tuinder is voortgebracht. Nu is het tijdstip gekomen om als samenleving solidair te zijn met de boeren en tuinders', staat in de notitie. Een betere investering voor toekomstige generaties dan deze is volgens het CDA nauwelijks denkbaar.

Gevoelig in de politiek en vooral bij het CDA ligt de verkleining van de intensieve veehouderij. Een krimp is volgens Boswijk geen doel op zich. Volgens de CDA-visie zal de omvang van de veestapel uiteindelijk een 'resultante zijn van verschillende factoren die op elkaar inwerken'.

Het CDA is geen voorstander van een specifieke doelstelling op de krimp van de veestapel. 'Dat is het omdraaien van doel en middel. De milieugebruiksruimte en de draagkracht van de leefomgeving bepalen de ruimte die er zal zijn voor de veehouderij. Daarbij zal de boer een veel prominentere rol krijgen in het beheer en verfraaien van ons landschap waarbij kwaliteit van de natuur zal toenemen en het perspectief van de boer zal verbeteren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer