CDA vraagt aandacht voor mentale gezondheid van boeren

Het CDA maakt zich zorgen over de mentale gezondheid van boeren en tuinders. Kamerleden Jaco Geurts en Derk Boswijk hebben demissionair minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd wat zij hierin kan betekenen.

CDA+vraagt+aandacht+voor+mentale+gezondheid+van+boeren
© Dirk Hol

Geurts en Boswijk hebben Kamervragen gesteld aan Schouten naar aanleiding van artikelen over stijgende zelfmoordcijfers onder boeren en tuinders en de kloof tussen boeren en professionele hulpverlening. De minister heeft in 2018 aangegeven dat zij initiatieven voor hulpverlening aan agrarisch ondernemers wil ondersteunen indien mogelijk.

Beide politici vinden dat de huidige activiteiten op het gebied van ondersteuning te veel zijn gericht op de kloof van de hulpvraag en het aanbod. Zij denken dat er nog een stap moet worden gezet om boeren te activeren op dit thema en stellen voor dit in een breder perspectief te plaatsen, bijvoorbeeld met het oog op het versterken van ondernemerschap. Daarmee kan mogelijk worden voorkomen dat boeren mentale risico's lopen. De CDA-Kamerleden vragen Schouten of zij mogelijkheden ziet om dit op te pakken.


Geurts en Boswijk stellen dat ook de primaire sector, waarin vertrouwen en cultuur belangrijk zijn, extra moet worden ondersteund om stappen te zetten. Enerzijds is dat nodig voor het doorbreken van taboes over mentale gezondheid en het activeren van de hulpvraag en anderzijds in het signaleren en verwijzen naar de juiste hulp. De CDA'ers vragen de minister of zij daaraan wil bijdragen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer