Omtzigt vreesde voor verlies boerenachterban CDA

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft zijn partij gewaarschuwd voor het verlies van de boerenachterban. Dat valt op te maken uit een document dat de politicus opstelde naar aanleiding van het slechte verkiezingsresultaat van zijn partij.

Omtzigt+vreesde+voor+verlies+boerenachterban+CDA
© Dirk Hol

Het 76 pagina’s tellende stuk is gericht aan de Commissie Spies die onderzoek doet naar de mislukte verkiezingscampagne van de christendemocraten. Omtzigt, de nummer twee op de kandidatenlijst van het CDA, doet in de notitie verslag van de wijze waarop hij binnen zijn partij is tegengewerkt. Ook uit hij kritiek op de gang van zaken binnen het CDA en waarschuwt hij dat de partij zich van haar achterban dreigt te vervreemden.


‘Het is mijn stellige overtuiging dat de christendemocratie pas weer uit het dal zal komen wanneer zij zelfstandig een aantal originele ideeën en concreet uitgewerkte plannen ontwikkelt. ‘zij aan zij’ vormt daartoe een goed begin, maar moet verder worden omgezet in concrete voorstellen voor beleid’, schijft Omtzigt doelend op de titel van het CDA-verkiezingsprogramma.

In dit kader snijdt het Kamerlid ook de toekomst van de landbouw en veehouderij aan. ‘Er is geen varkensboer die denkt dat er de komende tien jaar niets zal veranderen, daar willen ze ook aan meewerken, maar ze willen wel bestaanszekerheid en concreet weten wat de weg is daar naartoe.’


OZB-vrijstelling

In een concept-verkiezingsprogramma dat het CDA liet doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB) zou de OZB-vrijstelling worden geschrapt. Omtzigt realiseerde zich wat dit zou betekenen voor boeren en kerken waar dat nu voor geldt en wist dit terug te draaien. ‘Als deze maatregel zou doorgaan, betekent dat 1,2 miljard extra belasting in deze sectoren. Deze lastenverhoging wordt dan teruggedraaid. Het zou een drama zijn geweest voor het CDA.’

Het vertrouwelijke document van Omtzigt lekte vrijdag uit via Dagblad De Limburger. De website GeenStijl zette het hele stuk online. De bevindingen van Kamerlid brengen het CDA in grote verlegenheid. Aan het document zijn interne berichten toegevoegd waarin Omtzigt door partijgenoten werd uitgescholden.

De notitie is ‘heel vervelend en echt beschadigend’, reageerde CDA-leider Wopke Hoekstra op het uitlekken van het document. Het roept ‘heel veel vragen’ op, zei hij. Het zal volgens hem binnen de partij worden besproken en opgelost, maar het is ‘geen makkelijke fase’ voor de partij.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer