CDA roept op tot aanpassing ganzenbeleid Noord-Holland

CDA Noord-Holland roept natuurgedeputeerde Esther Rommel (VVD) op om het ganzenbeleid aan te passen en winterust te heroverwegen. Daarmee kan de miljoenenschade aan het voorjaarsgras beperkt worden.

CDA+roept+op+tot+aanpassing+ganzenbeleid+Noord%2DHolland
© Vidiphoto

Volgens CDA-Statenlid Willemien Koning is het huidige ganzenbeleid niet effectief. 'Dat blijkt opnieuw uit de laatste schadecijfers. Die laten een enorme toename van schade zien. Door experts van de Fauna Beheer Eenheid (FBE) is eerder al aangegeven dat het ganzenbeleid zoals Gedeputeerde Staten dat wil uitvoeren naar aanleiding van het coalitieakkoord, onvoldoende effectief is.'

Koning stelde maandag vragen over het ganzenbeleid aan gedeputeerde Rommel in de commissievergadering Natuur, Landbouw en Gezondheid.

De ganzenschade in Noord-Holland is afgelopen jaar toegenomen met ruim 2 miljoen euro tot bijna 8,5 miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers die BIJ12 afgelopen week publiceerde.

Volgens Koning ligt een mogelijke oplossing bij aanpassing van de winterrust. 'Wij willen graag dat de winterrust ingekort wordt op een zodanige wijze dat de ganzenschade substantieel daalt. In het verleden is ook afgesproken dat de winterrust ter discussie zou worden gesteld als de ganzenaantallen niet dalen.'


Het CDA vindt het daarnaast niet verantwoord om het eigen risico van de schademelders te verhogen zolang het beheer van ganzen niet effectief kan worden aangepakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer