Ierse boeren verdeeld over GLB-protest

Honderden Ierse boeren hielden vrijdag een landelijke protestactie tegen dreigende bezuinigingen op landbouwsubsidies. De Irish Farmers' Association (IFA) zegt dat de toekomst van de grootschalige landbouw in het land wordt bedreigd. Andere Ierse boerenbonden zijn het daar niet mee eens.

Ierse+boeren+verdeeld+over+GLB%2Dprotest
© IFA

Dit was de eerste massademonstratie van Ierse boeren sinds de versoepeling van de coronamaatregelen in het land. Ze protesteren tegen voorstellen voor hervorming van het gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie en tegen de gevolgen van het nieuwe klimaatactieplan van de Ierse regering. Zij spreken van een dubbele bedreiging.


IFA-voorzitter Tim Cullinan zei dat er cruciale beslissingen op handen zijn die verstrekkende gevolgen zullen hebben voor de sector. ‘De vorm van het volgende GLB en de Climate Action Bill zullen aanzienlijke gevolgen hebben voor de landbouw. We hebben beleid nodig dat de commerciële landbouw in de toekomst ondersteunt.'.


Meer profiteren

De IFA is het niet eens met de in de EU voorbereide herverdeling van de landbouwsubsidies waarvan kleine agrarische bedrijven meer zullen profiteren. Andere boerenbonden bestrijden de IFA-berekeningen en zeggen dat de meeste Ierse boeren erop vooruitgaan. Ook binnen de IFA is niet iedereen het eens met de protesten tegen de voorgestelde ‘groene’ landbouwhervormingen.

De Irish Natura & Hill Farmers Association (INHFA) denkt niet het inkomen van Ierse boeren zal lijden onder de Brusselse GLB-plannen. Volgens INHFA-president Colm O'Donnell gaat 60 procent van de Ierse boeren er beter van worden.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer