Boerenvoormannen duiden onrust over stikstofplannen

Dirk de Lugt en Frans Keurentjes begrijpen de onrust en actiebereidheid onder boeren die de afgelopen weken weer is opgelaaid. 'Het gebrek aan perspectief mist.'

Tegelijkertijd zijn De Lugt en Keurentjes kritisch en vinden ze niet dat de problematiek moet worden ontkend. 'De stikstofplannen laten ook de urgentie zien en noodzaak voor beleid. Omdat we in een lange formatie zitten, ontstaat er alle ruimte voor iedereen die met een advies of plan wil komen', zegt De Lugt. Hij is voorzitter van de raad van beheer van coöperatie Cosun en voorzitter van de Brancheorganisatie Akkerbouw.

Samen met Keurentjes, voormalig bestuursvoorzitter van zuivelconcern FrieslandCampina, is De Lugt betrokken bij de werkgroep Regie op ruimte van oud-landbouwminister Cees Veerman. Keurentjes: 'Ook wij zijn met een voorstel gekomen, maar dat is gemaakt in samenspraak met de boeren zelf en bedoeld om hun toekomst te geven.'


Stikstofimpasse

Keurentjes vindt dat een oplossing om uit de stikstofimpasse te komen en toe te werken naar een klimaatneutrale landbouw alleen kan als de boeren de uitdagingen waar zij voor staan daadwerkelijk aangaan. 'Ontkennen heeft geen zin. Ik zie veel verschillen tussen agrarisch ondernemers en hoe zij omgaan met de uitdagingen waar ze voor staan.'

Zowel De Lugt als Keurentjes vindt dat het vooral moet gaan over de inhoud van plannen en de toekomstmogelijkheden voor boeren. 'We moeten met elkaar in gesprek blijven en zorgen als sector dat we aan tafel zitten. De actiebereidheid begrijpen we, maar ongecontroleerde acties zijn niet goed. Uiteindelijk moeten we het toch met elkaar hebben over de inhoud.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer