'De gemiste kans van Erisman en Strootman'

Naar een ontspannen Nederland. Zo heet het nieuwste rapport van stikstofhoogleraar Jan Willem Erisman en landschapsarchitect Berno Strootman. De titel is ironisch. Want juist dit rapport veroorzaakt allesbehalve ontspanning. Het is voor boze boeren de reden om komende week naar het Haagse Malieveld te trekken.

%27De+gemiste+kans+van+Erisman+en+Strootman%27
© Dirk Hol

Het is nobel dat Erisman en Strootman Nederland graag willen 'helpen' om een uitweg te vinden uit de stikstofimpasse. Het is echter het zoveelste advies dat de formatietafel probeert te halen. Het is onbegrijpelijk dat ze niet eerst toetsen of hun plan ook draagvlak heeft.

Complexe vraagstukken zoals de stikstofproblematiek vragen om een nieuwe benadering. Een benadering die niet uitgaat van één belangengroep, instelling, organisatie, deskundige, bedrijf of overheid. Nee, nodig zijn partijen die de relevante en noodzakelijke kennis kunnen inbrengen om vervolgens gezamenlijk aan een oplossing te werken.


Alleen met een slim samenspel tussen belanghebbenden is het mogelijk om tot een gedragen uitweg te komen.

Eenzijdig advies die boeren het Malieveld op jaagt

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

En dat is precies wat hier nodig is. Geen eenzijdig advies waarmee je vervolgens andere betrokkenen het Malieveld op jaagt. Gevolg is onrust en verwijdering terwijl we alleen gezamenlijk vooruit kunnen komen. Daarbij gaat het niet om een efficiënte oplossing maar een effectieve, waar alle partijen zich in kunnen vinden en hun aandeel in hebben.


Een gemiste kans dus van Erisman en Strootman. Daar komt bij dat rapporten, plannen en proefballonnen, acties, wegblokkades en intimiderende bezoeken bij mensen thuis, tot nu toe niet hebben geleid tot een oplossing uit de stikstofimpasse die nu ruim twee jaar Nederland in de greep houdt.

Stop daarom met het geven van ongedragen advies en wees eveneens voorzichtig met publieksonvriendelijke acties. Voorkom dat heel Nederland denkt dat de land- en tuinbouw enkel bestaat uit boze boeren en tuinders die niet vooruit willen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer