Gelderland wil gas op geitenonderzoek

Provincie Gelderland gaat proberen het onderzoek naar de relatie tussen longontsteking en geitenhouderijen te versnellen. De in 2017 ingestelde geitenstop blijft sowieso van kracht tot de onderzoeken naar gezondheidsrisico's resultaat hebben opgeleverd.

Gelderland+wil+gas+op+geitenonderzoek
© Michiel Elands

Provinciale Staten spraken woensdag in een oordeelsvormende sessie over het moratorium. Enkele maanden geleden bleek dat het onderzoek naar het grotere aantal longontstekingen in de nabijheid van geitenhouderijen jaren vertraging oploopt. Dat gebeurt omdat er vanwege corona vrijwel geen gevallen van longontsteking worden vastgesteld. Voor het onderzoek zijn achthonderd patiënten nodig. Het RIVM had er bij de meest recente update nog geen twintig.

Dit was aanleiding voor Provinciale Staten om de geitenstop te bespreken. 'Er is perspectief nodig voor een sector die op slot zit. Zonder perspectief nog een paar jaar moratorium erbij kan niet', stelt SGP-Statenlid Gerrit Averesch. Hij deed een pleidooi voor een 'roadmap' die perspectief voor ondernemers en omwonenden moet bieden.


Valse hoop

Niet alle partijen zien heil in een dergelijke roadmap, die voor valse hoop zou kunnen zorgen. Gedeputeerde Peter Drenth (CDA) sluit zich daar bij aan. 'Dat gaat me een stapje te snel. Het geeft de sector en omwonenden een bepaald verwachtingspatroon, waarvan we niet weten of we het kunnen waarmaken.'

Van het opheffen van de geitenstop is geen sprake. Op PVV en Forum voor Democratie na zijn alle Gelderse Statenfracties het erover eens dat dit een onverantwoord gezondheidsrisico zou zijn. Eerst moet duidelijk zijn of omwonenden van geitenhouderijen wel of geen extra gezondheidsrisico's lopen.


Moratorium niet intrekken

Drenth gaf aan dat ook Gedeputeerde Staten niet voornemens zijn om het moratorium in te trekken, aangezien er hangende het onderzoek geen verandering in de situatie is ten opzichte van 2017. 'Maar de sector zit wel al vier jaar op slot en dat is iets wat je niet in alle gevallen wil.'

De gedeputeerde zegt zich inhoudelijk niet met het onderzoek naar gezondheidsrisico's te kunnen bemoeien, omdat de opdracht aan het RIVM vanuit Den Haag komt. 'Maar ik deel de zorg dat je achthonderd mensen moet hebben en het zijn er nu maar achttien.'

Drenth belooft contact te zoeken met het RIVM om te bespreken op welke manier de provincie kan helpen met het aanschrijven van huisartsen. Daarin staat dan het verzoek om gegevens over patiënten met longontsteking aan te leveren. Voorts wil de gedeputeerde via LTO aan de slag om de bereidheid van geitenhouders te vergroten om deel te nemen aan de onderzoeken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer