Gelders geitenstopdebat vertraagd

Provinciale Staten van Gelderland hebben nog geen standpunt ingenomen over het al dan niet opheffen of versoepelen van de geitenstop. Het debat hierover is opgeschoven naar eind juni.

Gelders+geitenstopdebat+vertraagd
© Michiel Elands

Voor Statenleden was woensdag anderhalf uur ingepland voor een oordeelsvormende vergadering. Vanwege de negen insprekers was er echter geen ruimte meer voor het politieke debat over de geitenstop. De in 2017 ingevoerde stop staat onder druk. Dat komt omdat het onderzoek naar gezondheidsrisico's rondom geitenhouderijen met enkele jaren is vertraagd. Sinds de coronapandemie worden namelijk amper meer gevallen van longontsteking vastgesteld.

Vanuit de sector spraken meerdere geitenhouders in. Onder hen Jos Tolboom namens de vakgroep melkgeitenhouderij van LTO Nederland. Hij stelt dat de politiek geen perspectief biedt voor de sector. 'De consequentie van het moratorium is voor geitenbedrijven groot en ingrijpend op de continuïteit en maakt het onmogelijk om de bedrijfsvoering te verduurzamen.'

Tolboom noemt de vraag gerechtvaardigd of de geitenstop nog langer houdbaar is. 'Weegt het voorzorgsprincipe voor de volksgezondheid nog op tegen het belang van de geitenbedrijven en het voedsel dat zij produceren?' LTO wil dat er voor bedrijven die klem zitten maatwerkoplossingen komen.


Lastig verhaal

Naast Tolboom was geitenhouder Niels van Middelkoop uit Horssen een van de insprekers. Hij startte tien jaar geleden zijn eigen bedrijf, toen hij stallen kon huren. Dat doet hij nog steeds. 'Het plan was om te verhuizen naar een eigen locatie. Door de geitenstop is dat een lastig verhaal geworden.'

De vertraging van het onderzoek en de daaraan gekoppelde verlengde geitenstop, noemt hij frustrerend. 'Na drie jaar onderzoek zijn we nog geen stap verder. Het moet nog maar blijken dat het minimale verschil in het risico op longontsteking ook echt komt door geiten. De maatregelen die nu gelden, bieden geen perspectief op ontwikkelingen.' Hij riep de provinciale politiek op om samen met de sector tot een oplossing te komen.

Een andere geitenhouder, Wim Berkhof uit Zwartebroek, sloot zich bij deze oproep aan. 'Ik wil dat u kijkt of het mogelijk is om de knelgevallen ruimte te geven om door te ontwikkelen.' Berkhof noemt het afremmen van de groei van de geitenstapel prima. 'Maar nu zit de handrem erop en loopt de boel vast.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer