Twijfels bij Gelderse politiek over geitenstop

Verschillende Gelderse Statenfracties maken zich zorgen over de haalbaarheid van het onderzoek VGO-III naar de gezondheidsrisico's rondom geitenhouderijen. Dat bleek woensdag tijdens een rondetafelgesprek over de geitenstop die in Gelderland in 2017 werd ingevoerd.

Twijfels+bij+Gelderse+politiek+over+geitenstop
© Twan Wiermans

Meerdere partijen hadden gevraagd om de sessie, vanwege de jarenlange vertraging die het onderzoek Veehouderij en Gezondheid en Omwonenden (VGO-III) heeft opgelopen. Dit heeft een verlengde geitenstop tot gevolg.

Het onderzoek moet duidelijk maken waarom in de nabijheid van geitenhouderijen meer longontstekingen voorkomen. Dit jaar en vorig jaar hebben zich, vermoedelijk door corona, beduidend minder patiënten met een longontsteking bij hun huisarts gemeld dan de jaren ervoor.


Amper longontstekingen

Dat vertraagt de dataverzameling, zei Joke van der Giessen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tijdens het rondetafelgesprek. 'Er zijn praktisch geen longontstekingpatiënten bij de huisartsen met wie we samenwerken bij dit onderzoek. We hebben nu pas negentien patiënten geïncludeerd. We hebben er achthonderd nodig om iets te kunnen zeggen over een mogelijk verband. Dat is heel naar. Vanwege het lage aantal longontstekingen wordt ons vaak gevraagd of deze überhaupt wel van geiten kunnen komen.'


Henk van Roekel van de LTO Noord-vakgroep Melkgeitenhouderij riep tijdens het gesprek op de geitenstop te versoepelen. 'Om bedrijven te helpen die door de stop met hun vingers tussen de deur zitten. Voor hen zou maatwerk moeten worden toegepast. Tegelijkertijd hopen we op snelle resultaten uit het onderzoek. Zodat we of maatregelen kunnen nemen of de beperkingen volledig worden opgeheven. De sector staat nu al vier jaar op slot, dat is een ongezonde situatie.'


'Onderzoek niet oneindig'

Statenlid Rosmarijn Boender (VVD) acht het bijna onhaalbaar om de gewenste achthonderd patiënten te vinden. 'Zo'n onderzoek kan niet oneindig duren, dan zijn we aan het wachten op een probleem.' Statenlid Bea Schouten (CDA) noemt het 'heel gek' dat er nu geen longontstekingen zijn. 'En dat is al langdurig het geval. Doen we met dit onderzoek dan nog wel het juiste?' Statenlid Karin Jeurink (PvdA) vraagt zich af of de geitenstop nog wel houdbaar is. 'Kunnen we die maatregel nog verantwoorden?'

Het onderzoek stopzetten is volgens Van der Giessen geen optie. Ze verwacht vanaf najaar 2021 weer een toename van het aantal longontstekingen, waarmee de benodigde data ook beschikbaar komen. Pas in 2024 zal het onderzoek zijn afgerond. De Gelderse Staten praten volgende week wederom over de geitenstop.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer