Betuwse fruitteler loopt tonnen schade op na noodweer

Fruittelers rond het Gelderse Tiel hebben flinke schade opgelopen nadat een windhoos en hagelbui vrijdag over hun boomgaarden trokken. Kersen- en appelteler Arie van Ojen uit Zoelen gaat uit van een schadepost van 250.000 tot 300.000 euro.

Betuwse+fruitteler+loopt+tonnen+schade+op+na+noodweer
© Jan Bouwhuis

De hevige storm beschadigde een groot deel van de plastic overkapping van het fruitteeltbedrijf. De hagel die daarop volgde, had zodoende vrij spel om de 5 hectare kersen en 2 hectare appels voor een groot deel te vernietigen, geeft de fruitteler aan. 'Ook de regen van de afgelopen twee dagen heeft niet veel goed gedaan. We verwachten dat we nog zo'n 15 tot 20 procent van waarde kunnen plukken.'

Van Ojen had vrijdag net de eerste kersen geplukt voor de huisverkoop voor Vaderdag. 'De kwaliteit was goed, de kersen zaten net tegen de rijping aan. Je wilt de consument toch iets bieden, want met Vaderdag draaien we altijd een heel goede omzet', beredeneert hij.


Niet verzekerd

De ondernemer verwacht een deel van de overkapping te kunnen repareren. 'Het is een simpele overkapping. We maken het er beste van zonder al te veel onkosten.' Van Ojen hoeft niet te rekenen op een vergoeding vanuit een verzekering. 'Ik heb geen bredeweersverzekering. Wij hadden verwacht dat de overkapping zou beschermen tegen hagel en regen.'

De fruitteler mijdt de boomgaard nog even. 'Dat ligt nog te gevoelig. We moeten door. Ik ben vooral veel dingen aan het regelen. Het had een heel mooi kersenjaar kunnen worden.'


Aardbeien

Ook de 0,5 hectare aardbeien op stellingen van Ko den Haan uit Zoelen verhagelden vrijdag voor een groot deel. 'De aardbeien zaten net tegen de pluk aan. We liepen er vrijdagmorgen nog doorheen en twijfelden of we vrijdag of zaterdag zouden plukken. 'Uiteindelijk besloten we de aardbeien nog een dag te laten hangen, zodat ze iets beter op smaak kwamen.'


Ko den Haan ruimt de aardbeienplanten op na de windhoos en hagelbui. 
Foto William Hoogteyling
Ko den Haan ruimt de aardbeienplanten op na de windhoos en hagelbui. Foto William Hoogteyling © William Hoogteyling

De aardbeienteler schat dat de schade zo'n 15.000 tot 20.000 euro bedraagt. 'We staan machteloos. We gaan zorgen dat we zo snel mogelijk een schoon gewas hebben, zodat we toch nog een deel van de aardbeien kunnen verkopen. In de herfst hoop ik weer nieuwe aardbeienplanten te planten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer