Kersen+maken+wat+los+in+Groningen
Reportage
© Anjo de Haan

Kersen maken wat los in Groningen

Het is een drukte van belang bij de noordelijkste kersenteler van Nederland. Ruim een halve eeuw zet het bedrijf Oudebosch Fruit in Niehove zijn producten zoveel mogelijk af in de regio, met de boerderijwinkels als kroonjuwelen.

Met dozen vol kersen, zakken appels en 3- en 5-liter pakken sap verlaten klanten op deze zomerse middag de boerderijwinkel van ongeveer 200 vierkante meter in Niehove. Na negentien jaar in een maatschap met haar ouders, runt Els Tolner-van Woudenberg het bedrijf nu ruim twee jaar, met hulp van haar man Harald Tolner.

Naast de boomgaard van 20 hectare, telt het bedrijf een boerderijwinkel op het fruitteeltbedrijf in Niehove en een stadswinkel in Groningen. Sinds 1976 runt de familie in de stad Groningen een boerderijwinkel. Tien jaar geleden investeerden de fruittelers in een eigen fruitverwerking. Een apart bedrijf dat wordt gerund door haar echtgenoot. Hier kan per uur 500 liter sap worden geperst. Ook particuliere klanten uit Noord-Nederland laten er hun fruitoogst verwerken tot sap.

De familie teelt al ruim vijftig jaar appels op de klei in het Groningse Middag-Humsterland, omgeven door melkveehouderijen en een enkel akkerbouwbedrijf. Begin 2000 volgden de pruimen- en kersenteelt. 'Mijn vader en opa werden destijds voor gek verklaard dat ze vanuit de Randstad een bedrijf in Noord-Nederland wilden starten. Fruitteelt op de noordelijke klei, dat was minder geschikt.'

Mensen zijn echt op zoek naar een leuk uitje, een beleving voor het hele gezin. Dat vinden ze hier

Els Tolner-van Woudenberg, kersenteler in Niehove

Kansen in Groningen

Maar Tolner-van Woudenbergs opa en vader zagen kansen in Groningen. 'In de provincie konden zij uitstekende grond bemachtigen voor een lage prijs, als basis voor een goede toekomst.'

Daar waar ooit de koeien op stal stonden, staan de klanten nu in de rij voor de kassa van de winkel. Alle kersen en pruimen zet het bedrijf regionaal af. De appelafzet vindt ruim 50 procent regionaal plaats. Oudebosch Fruit belevert, naast boerderijwinkels, onder andere groenteboeren en supermarkten en zet het fruit via scholen en bedrijven af.


De verbouwde boerderijwinkel.
De verbouwde boerderijwinkel. © Anjo de Haan

Tolner-van Woudenbergs moeder staat maandelijks op de streekproductenmarkt van Nienoord in Leek. 'Mijn vader vond destijds al snel dat we de consument beter konden opzoeken', beredeneert de fruitteler. 'We zitten te ver van de veilingen. De handel fluctueert en is vaak onzeker. Daarbij komt dat het product niet lang onderweg is, omdat we het in de regio afzetten. Dat komt de kwaliteit en de smaak ten goede.'


Appeltrein en sapverwerking

De kersentijd zorgt voor extra drukte op het bedrijf. Zeker tijdens de coronacrisis. Het is dit jaar drukker dan anders. Het aantal klanten steeg met meer dan 30 procent, schat de ondernemer in. Over exacte aantallen en bestedingen is ze voorzichtig.

'Met name het weekend is druk, op zaterdag komen hier zo'n 150 tot 200 klanten. Naast de vele vaste klandizie krijgen wij ook klanten van verder weg. Mensen zijn echt op zoek naar een leuk uitje, een beleving voor het hele gezin. Dat vinden ze hier. Ze vinden het geweldig als de appeltrein vol appels uit de boomgaard komt tijdens de oogst, of als ze de sapverwerking in bedrijf zien.'


Het fruitbedrijf telt 20 hectare.
Het fruitbedrijf telt 20 hectare. © Harald Tolner

En vergeet het gezondheidsaspect niet. Hiermee houden meer mensen rekening, vervolgt de fruitteler haar betoog over het groeiende aantal klanten. 'Tijdens de coronacrisis denken consumenten bewuster na over gezond leven. Doordat ze meer thuiswerken, kijken ze ook meer naar goede voeding.' Daarom kwam er snel een koeling vol met vollegrondsgroenten. Deze producten worden nu nog uit Overijssel gehaald, maar binnenkort hoopt de ondernemer meer af te kunnen nemen uit de regio.


Levering aan scholen en bedrijven

De groei van de winkelomzet compenseert sinds de coronatijd ruimschoots de kleinere afname van scholen, bedrijfskantines en horeca, zegt de fruitteler. Normaal gesproken levert het bedrijf aan dertig scholen en bedrijven fruit. Maar dat aantal daalde flink, doordat scholen en horeca dicht waren en mensen veel thuiswerken.

Toch blijft Fruitteeltbedrijf Oudebosch aan scholen en bedrijven leveren. 'Wij vinden het mooi om te doen en het levert nieuwe klanten op. We krijgen regelmatig mensen in de winkel die aangeven dat ze het fruit op het werk of op school zo lekker vinden.'

Staan voor het eigen product en smaak, dat is de drive van Tolner-Woudenberg. Dat is ook de reden dat ze net na de coronauitbraak de boerderijwinkel in Niehove verbouwde. 'De uitstraling van de winkel kon nog beter. Kersen, pruimen, sappen en appels staan pontificaal vooraan in onze winkels. Het is onze corebusiness. De bijproducten als groenten, zomerfruit, eieren, Oldambtster boerenkaas, kleiaardappelen uit de regio en peulvruchten zijn mooi bijpassend voor het totaalpakket, maar we hebben ze minder op de voorgrond geplaatst. Het eigen product blijft het allerbelangrijkste. Daarop zijn we het meest trots.'
'Wachten op kersenoogst loont'

Fruitteeltbedrijf Oudebosch begon eind juni met de kersenpluk. 'We laten de kersen een week langer hangen en narijpen. Dat zorgt voor grotere, smaakvolle kersen. Het wachten loont. Dat proef je in het fruit terug', verklaart Els Tolner-van Woudenberg terwijl ze onder de overkapping in de boomgaard loopt die het fruit moet beschermen tegen regen, hagel en vraatschade. Voor de oogstwerkzaamheden schakelt het bedrijf twintig medewerkers in, van scholieren tot seizoensmedewerkers. De zeven kersenrassen worden in de boerderijwinkels verkocht voor rond de 7 euro per kilo. Het bedrijf heeft geen uitbreidingsplannen. De boomgaard wordt stap voor stap vernieuwd. Een start hiermee is dit jaar gemaakt in de kersenboomgaard. Daarnaast koerst het bedrijf af op een duurzamere teelt. Zo is geïnvesteerd in zonnepanelen, CO2 koelen en mechanische onkruidbestrijding. 'Dit soort zaken wordt super gewaardeerd door de consument. Daarmee kunnen we het plaatje richting de consument compleet maken', stelt de ondernemer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer