Zeeuwse Zonnekers als sterk merk

Thijs van Overloop uit Kattendijke timmert samen met een collega-fruitteler met de Zeeuwse Zonnekers aan de weg. Zijn vrouw Sabine zette dit jaar de pop-upwinkel Puur op en is veel bezig met duurzaamheid.

Zeeuwse+Zonnekers+als+sterk+merk
© Peter Urbanus

Van Overloop nam in 2013 het familiebedrijf van zijn vader in Yerseke over. 'Mijn grootvader had een van de eerste bedrijven in gewasbeschermingsmiddelen in Zeeland', zegt hij. Zijn vader startte eind jaren tachtig een fruitbedrijf.

'Ik ging naar HAS Hogeschool Den Bosch, maar twijfelde nog. Toen zei mijn vader, die wat ouder werd, dat hij zou stoppen als ik het bedrijf niet zou overnemen. Ik ben er eerst wat jaren gaan werken en nooit meer weggegaan.' Zijn vrouw Sabine van Overloop werkt in het onderwijs, maar ook in het bedrijf. Ze hebben twee dochters.


Peren en kersen

Tijs van Overloop heeft nu 13 hectare peren en 16 hectare zoete kersen. In het verleden had hij bij Ovezande nog een perceel appels, maar het was moeilijk om daar voldoende aan te verdienen, zegt hij. 'We hebben vijftien verschillende kersenrassen. Ieder jaar zijn we met nieuwe soorten bezig, maar de meeste daarvan vallen weer af.' De huidige hoofdlocatie halverwege Kapelle en Kattendijke was destijds een nevenvestiging.

Veel mensen doen een rondje met de fiets langs verschillende verkooppunten in de regio

Thijs van Overloop, fruitteler in Kattendijke

Later bouwden de telers hier ook hun woning aan de Plasweg. De stroom voor de fruitkoeling wordt geleverd door een groot aantal zonnepanelen. Toen Van Overloop zag dat de kersen aansloegen, begon hij ook met laagstamkersenbomen. Gaandeweg breidde hij zijn areaal uit. Voor het huis aan de Plasweg verrees een kersenstalletje, maar na diefstallen verving hij dat door een automaat.


Overkappingen

Ook bouwde de ondernemer overkappingen tegen vogelvraat en barsten van de kersen door regenval. Hij zag hoe kersentelers in België nog zonder overkappingen werken. Daar is alles kapot geregend. Die investering en de hogere btw en arbeidskosten betekenden wel dat de prijs voor een bakje kersen omhoogging van 3 euro naar 3,50 euro. Op termijn moeten de overkappingen weer worden vervangen.

Van Overloop is nog steeds positief over de kersenteelt. 'We krijgen veel leuke reacties. Het kersenseizoen duurt acht weken. Veel mensen doen een rondje met de fiets langs verschillende verkooppunten in de regio. Toeristen die hier komen vanuit de Betuwe, zeggen dat onze kersen anders smaken.'


Suzuki-fruitvlieg

Een permanente bron van zorgen zijn suzuki-fruitvliegjes. Die leggen eitjes in de kersen. Bestrijding is lastig. 'In die acht weken kersentijd worden zo drie, vier generaties van die vliegjes geboren. Het enige wat we kunnen doen, is geen kersen laten hangen en zeer hygiënisch werken.' Verder staat opzetten van aardbeienteelt op de planning als nieuwe tak, maar Van Overloop wil eerst de vraag in kaart brengen. 'De markt is grillig en we willen wel goede kwaliteit produceren.'

Sinds juni heeft het bedrijf een pop-upwinkel bij de woning, genaamd Puur. Die is op maandag, vrijdag en zaterdag geopend. Behalve de eigen producten zijn hier Zeeuwse streekproducten te vinden zoals sappen, limonade en jam. 'Tijdens de coronacrisis dit voorjaar merkten wij dat er zoveel nieuwe klanten bij kwamen dat de automaat niet meer toereikend was', zegt Sabine van Overloop.

De telers zaten met de verplichte onderlinge afstand van klanten en er was behoefte aan contactloos betalen. 'Ook waren er oudere mensen die moeite hadden met de automaat en graag even een praatje wilden blijven maken.' Voorlopig zal de winkel tot oktober geopend zijn, maar ze hopen daarna verder te gaan. 'We willen het liefst jaarrond producten aanbieden, denk aan pompoenen, appels of stoofperen.'


Duurzaamheid

Daarnaast richt Sabine van Overloop zich op duurzaamheid, natuur en het verbinden van hun bedrijf en de omgeving. Zo is ze bezig met maatregelen om de biodiversiteit te verbeteren en de (wilde) bijenstand te versterken. Verder noemt ze het project 'Meer natuur voor pittig fruit' van Stichting Landschapsbeheer Zeeland. Doel daarvan is het stimuleren van de bestuiving door inheemse insecten en meer natuurlijke plaagdierbestrijding in boomgaarden. Ook een eigen pluktuin en verkoop van zelfgemaakte producten van bekenden zijn serieuze opties.

Met haar onderwijservaring wil Van Overloop ook werken aan educatieve projecten. Zo zijn leerlingen van de basisschool van Kloetinge op bezoek geweest. 'Boeren worden soms weggezet als mensen die alles doodspuiten. Maar gewasbeschermingsmiddelen zijn duur en wij willen ook bijen, hommels en roofinsecten inzetten op ons bedrijf', zegt de onderneemster. 'We zijn ook actief op sociale media, bijvoorbeeld om te laten zien hoe Thijs met de frost guard warme lucht onder de bomen door blaast om vorstschade te voorkomen.' Ook voor de verkoop zijn sociale media belangrijk.


Teler ziet veel in korte ketens

Qua afzetmogelijkheden ziet fruitteler Thijs van Overloop uit Kattendijke veel in korte ketens. Samen met collega Johan Elenbaas uit Arnemuiden en Ad Slabbekoorn van Fruit Packing Zeeland (FPZ) in Kapelle heeft hij het merk Zeeuwse Zonnekers in de markt gezet. Het gaat niet om een speciaal ras, maar om een selectie van Zeeuwse kersen met een bepaalde grootte en smaak, zegt hij. Sinds kort verkopen ze de Zeeuwse Zonnekers vanuit automaten in onder meer Kruiningen, Goes, Yerseke en Heinkenszand. De kersen zijn ook te koop op de bedrijven van Overloop en Elenbaas. Zelf fungeerde Van Overloop een tijdje als gezicht van een streekproductenlijn van supermarkt Plus. Het bedrijf van Van Overloop ontvangt bovendien een IVN Natuureducatie-subsidie voor de aanleg van een Tiny Forest. Dat is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dat vormt een leefgebied voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Schoolkinderen leren hierin over de natuur en buurtbewoners kunnen er elkaar ontmoeten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer