Steenfruitseizoen veelbelovend van start

De kersen en pruimen groeien en het seizoen lonkt. Evenals de handel in appels en peren verloopt de prijsvorming goed, ziet handelsplatform Service2Fruit.

Steenfruitseizoen+veelbelovend+van+start
© William Hoogteyling

De digitale veilplaats faciliteert de aan- en verkoop van een stijgend volume in Nederland en deels België. 'Het lijkt erop dat kersen en pruimen geen volle oogst gaan geven', zegt handelsmanager Emanuel Sluis van Service2Fruit.

De gewassen hebben te lijden gehad onder de kou van het voorseizoen. 'We zien dat de vroege rassen die we verhandelen vanuit Servië, Tsjechië en Hongarije, schade hebben opgelopen door de vorst.' Dat vertaalt zich in een kleiner aanbod, een positieve markt en daardoor hogere prijzen, weet Sluis.


Nachtvorst

Datzelfde geldt voor abrikozen. 'In een vroeg gebied als Hongarije zijn de vroege rassen door nachtvorst grotendeels verloren gegaan. Maar de latere worden op de veilplaats verwacht.'

De oplopende prijs maakt een goed besluit over wel of niet verkopen lastig

Emanuel Sluis, handelsmanager Service2Fruit

In Polen maakt het hardfruit in de winkels steeds meer plaats voor klein- en steenfruit. De verkoop van aardbeien is goed op gang gekomen, die van vroege kersen is gestart. In tegenstelling tot aardbeien komen die niet van eigen bodem, maar veelal uit Griekenland en Moldavië.


Appels en peren

De handel in appels en peren verloopt goed. 'Dat geldt zowel voor het volume als de prijsvorming', zegt Sluis. Bij de appels is de handel in Elstar grotendeels afgerond. 'De vraag naar Golden Delicious is goed, zowel uit het buitenland als voor de binnenlandse markt.'

Ook de beschikbare Jonagold en Red Prince zijn gewild. De prijs daarvan stijgt wekelijks, terwijl deze rassen nog een aantal maanden afzet voor de boeg hebben. 'Dat maakt het moeilijk om de juiste prijs vast te stellen', duidt Sluis.


Conference

Het aandeel Conference-peren dat nog ter beschikking staat van telers, is beperkt. Een deel van de vraag wordt dan ook ingevuld door de handel zelf. De afzet van de laatste appels en peren zal geen hinder ondervinden van de nieuwe oogst.

'Die lijkt niet groot te worden en zal geen drang opleveren om vroeg veel af te zetten. De bloembezetting was bij appels al bij voorbaat beperkt, waarna nachtvorst de situatie er op diverse percelen niet beter op heeft gemaakt.' Bij peren lijkt de rui zodanig dat de verwachting van de oogst niet groot zal zijn.


Polen kopen hier appels

Polen kopen nu massaal appels in Nederland, blijkt uit de activiteit op het handelsplatform. 'Vooral Jonagold, Red Jonaprince en Golden Delicious.' Dit omdat het lijkt dat hun eigen voorraden op zijn en ze zelf te kampen hebben met minder kwalitatieve appels.

De eerste indrukken van de nieuwe oogst duiden op een normale omvang. 'Wat nog altijd een grote omvang is', zegt Sluis. Plaatselijk is de oogst verminderd door nachtvorst. Maar de afgelopen jaren zijn er percelen bijgeplant, die nu steeds meer in productie komen.


Spaanse abrikozen

Het prijsniveau in Nederland en België van Jonagold en Conference blijft voor Hongaarse importeurs te hoog. Datzelfde geldt voor Italiaanse abrikozen. 'Daarom zijn er Spaanse abrikozen op de markt, waarvan de smaak overigens niet echt aan de verwachtingen voldoet.'

Nu de zetting is geweest, lijkt de schade van de nachtvorst bij appels mee te vallen, ziet de handelsmanager. 'Alleen van Jonagold en Idared is de oogst gereduceerd. Misschien kunnen producten uit Nederland, België of Polen dat aanvullen.'


Export naar Oostenrijk

De oogst van Golden Delicious lijkt normaal en bij Gala is dunnen noodzakelijk. 'Dat biedt ook weer uitzicht op de gebruikelijke export naar Oostenrijk. Hongarije exporteert veel fruit, waarbij hardfruit in de oogst wordt verkocht. Een handjevol toeleveranciers van de supermarkten importeert zelf om het product voor dit handelskanaal zeker te stellen.'

Kortom, de afzet bij de meeste productgroepen verloopt gewoonweg goed, vat Sluis de markt samen. 'Dat geldt zowel voor het verhandelde volume als de prijs. Die is bij appels de afgelopen tijd alsmaar toegenomen.'


Keerzijde

Dat is positief, maar heeft ook een keerzijde. 'Aan de andere kant maakt zo'n oplopende prijs het ook moeilijk om een goed besluit te nemen over wel of niet verkopen.'

Een goede prijs wordt misschien nog beter, is dan de aanname. 'Maar het afzetseizoen duurt voor Jonagold en Red Prince nog maanden en de oplopende prijzen zetten zich niet vanzelfsprekend voort.'


Lustrum handelsplatform Service2Fruit komt in zicht

500 miljoen kilo fruit verhandelde digitale veilplaats Service2Fruit sinds 2011. Bijna tien jaar na de start van het handelsplatform kun je stellen dat de onlineverkoop een stevige vaste plaats heeft verworven in agf-land. Het jaarlijks volume bedraagt 70 tot 80 miljoen kilo. Diverse afzetorganisaties maken gebruik van de veilplaats. 'De volgende stap is het verder aansluiten van veilingen die op een transparante manier de prijsvorming voor hun leden willen afzetten tegen de vrije markt', zegt handelsmanager Emanuel Sluis van Service2Fruit. Voor de meest actuele prijsinformatie verwijst Sluis door naar de dienst FreshMonitor. 'Hier is alle realtime marktinformatie te vinden, maar ook alle verrichte transacties.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer