CDA%3A+%27Kijk+verder+dan+overschrijden+stikstofwaardes%27
Nieuws
© Hans Prinsen

CDA: 'Kijk verder dan overschrijden stikstofwaardes'

Er moet verder worden gekeken dan de theoretische gevolgen van het overschrijden van kritische depositiewaardes voor stikstof. Een integrale aanpak leidt tot betere resultaten in de praktijk, stellen CDA-Kamerleden Jaco Geurts en Derk Boswijk.

Geurts en Boswijk hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van een artikel in Nieuwe Oogst. Daarin stelt ecoloog Bart Smeets dat het Achterhoekse Natura 2000-gebied zich beter ontwikkelt dan op basis van theoretische stikstofmodellen werd voorspeld. Volgens Smeets hebben andere, veelal hydrologische, herstelmaatregelen een groot effect op het gebied.


De CDA-Kamerleden willen nu van landbouwminister Carola Schouten weten wat deze ontwikkeling betekent voor andere Natura 2000-gebieden in Nederland. Maar ook of zij dit ziet als aanleiding om ook in andere gebieden meer in te zetten op gerichte herstelmaatregelen.

Geurts en Boswijk stellen dat deze casus eens te meer aantoont dat het belangrijk is om verder te kijken dan de theorie. Een integrale aanpak, zoals in het Korenburgerveen, leidt volgens hen tot betere resultaten. Van Schouten willen ze weten hoe zij verklaart dat het Korenburgerveen zich beter ontwikkelt dan werd voorspeld.

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer