Meerderheid voor agrarische praktijktoets nieuwe wetgeving

Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt nieuw landbouwbeleid in de toekomst getoetst op de praktische uitvoerbaarheid. Een voorstel daartoe van het CDA kan rekenen op brede steun.

Meerderheid+voor+agrarische+praktijktoets+nieuwe+wetgeving
© Tweede Kamer

Het voorstel voor de agrarische praktijktoets komt uit de koker van CDA-Kamerlid Derk Boswijk. Hij diende de motie deze week in tijdens een debat over de herziening van de Europese dierengezondheidswet.

In de motie pleit Boswijk er bij demissionair landbouwminister Carola Schouten voor om onderzoek te doen naar de invoering van een agrarische praktijktoets bij nieuwe wetgeving. Dit naar voorbeeld van de MKB-toets die in 2019 werd ingevoerd. Daarmee wordt nieuwe regelgeving op voorhand getoetst aan de praktijk.

Ondernemers en brancheorganisaties mogen op voorhand een reactie geven. Deze worden toegevoegd aan de memorie van toelichting bij nieuwe wetgeving. Kamerleden kunnen mede aan de hand daarvan hun standpunt bepalen.


Praktijk weerbarstig

'Ik was eigenlijk verbaasd dat een dergelijke toets nog niet bestond voor regelgeving in de land- en tuinbouw', reageert Boswijk desgevraagd. 'Boeren en tuinders worden per definitie met veel wet- en regelgeving geconfronteerd. En die regels uit Den Haag en Brussel kunnen grote effecten hebben, want de praktijk blijkt vaak weerbarstig.'

Ook nu worden nieuwe beleidsvoornemens doorgaans eerst voorgelegd aan sectororganisaties, voordat definitieve voorstellen naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Uit de reactie van Schouten op de motie van Boswijk bleek dat dat geen gestructureerd beleid is.


Te veel hapsnap

'Met mijn voorstel wil ik die toets formeel maken voor land- en tuinbouwwetgeving. Het gebeurt nu nog te veel hapsnap. In mijn motie verzoek ik om de invoering van de toets eerst te onderzoeken, want het zal wel impact hebben. Procedures kunnen er langer door duren, maar de uitkomst wordt ook beter' aldus Boswijk.

Het CDA-voorstel, waarover binnenkort wordt gestemd, kan door steun van VVD, PVV, Forum voor Democratie, SGP en BoerBurgerBeweging al rekenen op een meerderheid van 78 zetels in de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer