'Hoe slapende senaat bom legt onder veesector'

Gejuich bij de Partij van de Dieren medio mei, toen hun wijziging van de Wet dieren werd aangenomen door de Eerste Kamer. D66, PVV, Ja21, SP, PvdA en GroenLinks stemden in. De wetswijziging geeft veel onrust omdat de impact volstrekt onduidelijk is. Een maand later lijkt nog niemand te weten waar ze hebben mee ingestemd.

%27Hoe+slapende+senaat+bom+legt+onder+veesector%27
© Dirk Hol

In de wetswijziging (het amendement) staat dat het vanaf 2023 niet meer is toegestaan dieren te houden zonder dat zij hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Ook is het verboden ze pijn te doen of hun gezondheid in gevaar te brengen. Een zeer algemene formulering waar op het eerste gezicht natuurlijk niemand tegen kan zijn.

Het is een bekende, sluwe werkwijze van de dierenpartij. Je zou het een vorm van misleiding kunnen noemen: moties en amendementen indienen die zo vaag en kinderlijk onschuldig zijn geformuleerd dat achteloze Kamerleden er niet op aanslaan, de schouders ophalen en instemmen. Immers, niemand is voor dierenleed.

En zo passeerde het voorstel In de senaat zonder debat. Het was slechts een hamerstuk. Niemand stelde een vraag. Zelfs niet nadat demissionair landbouwminister Carola Schouten waarschuwde voor de gevolgen en de wetswijziging afraadde. De uitvoerbaarheid van de Wet dieren zou in het gedrang komen. Dit zou ook niet in het belang zijn van het dierenwelzijn dat deze wet juist regelt.

Niemand lijkt nu te weten waar ze mee hebben ingestemd

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het is zeer opmerkelijk dat Kamerleden die zelf de mond vol hebben van herstel van vertrouwen in de politiek, zo achteloos instemmen met een wetswijziging. Juist de Eerste Kamer moet kijken of een wet of amendement haalbaar is. En dat is niet gebeurd. Als je het vertrouwen wilt herstellen, zorg dan op zijn minst dat je weet waar je 'ja' tegen zegt.

Inmiddels hebben de indieners van de dierenpartij duidelijk gemaakt wat het doel is van hun wetswijziging: het beëindigen van de intensieve veehouderij. Ook dit kan toch voor niemand een verrassing zijn? De VVD diende donderdag een motie in om deze vergissing van de Kamer recht te breien. En dat is maar goed ook.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer