'De tijd van pappen en nathouden is echt voorbij'

De verkenning van de Sociaal-Economische Raad (SER) naar een landbouwakkoord maakt één ding duidelijk: de tijd van pappen en nathouden is echt voorbij. De verandering van een deel van de bedrijven naar een veel duurzamere bedrijfsvoering heeft geen zin als duizenden andere bedrijven op dezelfde manier doorgaan en het systeem onveranderd blijft.

%27De+tijd+van+pappen+en+nathouden+is+echt+voorbij%27
© Dirk Hol

Daarom zijn zeven ontwikkelrichtingen geformuleerd waar landbouwbedrijven uit kunnen kiezen. De vraag is niet langer of je een keuze maakt, maar welke keuze je maakt als ondernemer.

De SER hekelt de jarenlange productie tegen de milieugrenzen aan. De druk van generieke milieunormen hangt constant als een zwaard van Damocles boven de sector. Zitten 'we' onder het stikstof- en fosfaatplafond? Halen 'we' de doelen voor waterkwaliteit? En wat betekent dit voor de derogatie?

Het landbouwakkoord zal een nieuwe basis leggen voor een volgend hoofdstuk in de landbouwgeschiedenis. Het moet een generatie lang meegaan en toekomstperspectief bieden aan juist de boeren en tuinders. En het moet breed gedragen zijn, niet opgelegd door de overheid. In Duitsland wordt op een vergelijkbare wijze gewerkt aan de transitie van de landbouw.

De generieke milieunormen drukken constant op de sector

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Om een echte en noodzakelijke verandering van het systeem tot stand te brengen, volstaan halfbakken, sussende deeloplossingen niet langer. Belangrijk daarbij is de vooruitgang niet te laten gijzelen door achterhoedegevechten, maar daadwerkelijk te durven kiezen voor het toekomstperspectief. Dat betekent stabiel, meerjarig beleid, investeringsruimte, beschikbaarheid van betrouwbare innovaties en meer verdienvermogen.

De verkenning van de SER laat tegelijk zien hoe belangrijk de land- en tuinbouw is. Corona heeft geholpen te doen beseffen hoe essentieel voedselproductie in de regio is en hoe groot de strategische waarde is op de wereldmarkt.

Dat milieunormen bepalender zijn dan ze ooit waren, hoeft niet erg te zijn. Mits de uitkomst van het landbouwakkoord is dat boeren en tuinders de ruimte krijgen om weer te ondernemen en individueel worden afgerekend op de milieubijdrage.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer