'Den Haag debatteert en Brussel vergroent door'

Terwijl Brussel onder leiding van Eurocommissaris Frans Timmermans doordendert en vergaande vergroeningsplannen in hoog tempo uitrolt over Europa, is het gros van de Nederlandse politici vooral met elkaar bezig.

%27Den+Haag+debatteert+en+Brussel+vergroent+door%27
© Dirk Hol

Deze week debatteerde de Tweede Kamer opnieuw langdurig over de voortgang van de formatie en de vertrouwenskwestie van het demissionaire kabinet. Het ging opnieuw vooral over het laatste, in de hoop de positie van Rutte en Kaag te verzwakken, in het voordeel van de eigen partij. Nederland heeft al vier maanden een demissionair kabinet en nu, twee maanden na de verkiezingen, kan pas voorzichtig een start worden gemaakt met de formatie.

Ondertussen bouwt Brussel in fors tempo verder aan een nieuw klimaat- en landbouwbeleid. Dinsdag lichtte Frans Timmermans zijn vergroeningsplannen online toe aan Nederlandse boeren en tuinders. Daaruit blijkt weer hoe ambitieus en drastisch Brussel de landbouw wil hervormen.

Medio juli wordt de concrete uitwerking van die Green Deal verwacht. De komende maanden zijn dus cruciaal voor de onderhandelingen waarbij de 27 lidstaten proberen tot het laatst hun zin te krijgen over hoe zij de CO2-uitstoot in 2030 met 55 procent willen terugbrengen. Weliswaar vallen pas volgend jaar de besluiten maar de pap wordt nu gestort. Het lijkt aan Den Haag voorbij te gaan.

De invulling van de Green Deal is cruciaal voor boer en tuinder

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

In tegenstelling tot andere Europese landen is de situatie van de Nederlandse landbouw uniek vanwege de beperkte ruimte. Carbon farming, pixelfarming, agroforestry zijn nieuwe landbouwvormen die Brussel propageert maar pas echt interessant zijn op on-Nederlands grote oppervlakten. Alleen door in te zetten op vergaande innovaties, komen de doelstellingen ook voor Nederland binnen handbereik.

Vanwege die unieke situatie is het voor de Nederlandse boer en tuinder van groot belang dat de Haagse beleidsmakers snel helder hebben hoe de Nederlandse overheid de invulling van de Green Deal verder vorm wil geven en stopt met tijdverspillende ellenlange debatten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer