'EU-bankregel nekt financiering agrarisch bedrijf'

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) slaat deze week opnieuw alarm over de financiële positie van boeren en tuinders. Volgens de NVB is een masterplan nodig om de verduurzaming van de Nederlandse land- en tuinbouw te financieren.

%27EU%2Dbankregel+nekt+financiering+agrarisch+bedrijf%27
© Dirk Hol

De NVB wil een overheidsbeleid dat het verdienvermogen van de boer en tuinder stimuleert op zo'n wijze dat alle schakels in de keten hierbij betrokken zijn.

Dat dit verdienvermogen echt gaat worden opgekrikt, wordt in de toekomst essentieel voor de financierbaarheid van agrarische bedrijven. Vanaf 2023 gaan de Basel IV-richtlijnen gelden. Dit zijn de internationale regels waaraan banken moeten voldoen om bedrijven te mogen financieren. Deze regels zijn fors aangescherpt door de kredietcrisis die in de zomer van 2007 ontstond en pas in de loop van 2011 afliep.

De NVB doet de oproep nu in het licht van de naderende Basel IV-richtlijnen. Deze gaan betekenen dat financieringsaanvragen voortaan meer worden beoordeeld op het bedrijfsrendement en minder op de waarde van bezittingen als grond, gebouwen en installaties.

Basel IV-richtlijnen maken financiering erg moeilijk

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Grond geldt nu als het belangrijkste onderpand en als deze minder meetelt bij de beoordeling van de waarde van een bedrijf, is dat funest voor de investeringskracht. Sterker nog, het legt een bom onder de doorontwikkeling en verduurzaming van de land- en tuinbouw, omdat juist veel geld nodig is voor investeringen in stallen en teelten.


Het maakt de roep om een beter verdienvermogen nog urgenter. Immers, de liquiditeitspositie en rendabiliteit van boeren en tuinders is uiterst volatiel. Weersomstandigheden, wisselingen in opbrengsten en de sterkere concurrentie op de wereldmarkten maken de inkomsten van agrariërs zeer wisselvallig.

Het is zaak dat overheid en ketenpartners snel en serieus werk maken van de verbetering van het verdienvermogen, wil de agrarische sector financierbaar blijven en de investeringen kunnen doen die van boeren en tuinders worden gevraagd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer