'Toets wetten en regels op uitvoerbaarheid'

Voortaan worden nieuwe wetten en regels voor boeren en tuinders getoetst op haalbaarheid in de praktijk. Want als een wet of regel niet is uit te voeren of geen draagvlak heeft van degenen die ermee werken, komt er niets van terecht. Boeren en tuinders lopen al jaren te hoop tegen regels bedacht 'vanachter een bureau' waarvoor geen draagvlak is.

%27Toets+wetten+en+regels+op+uitvoerbaarheid%27
© Dirk Hol

Gevolg is dat het gewenste doel van de wet of regel niet wordt bereikt, waarop vervolgens nieuwe regels worden bedacht. Ook leiden incidenten regelmatig tot nieuwe gedetailleerde regels. Zo ontstaat een stapeling. Geen boer of tuinder die nog de eigen administratie kan doen.

Als dan ook nog streng wordt gehandhaafd, verliest een overheid helemaal elke geloofwaardigheid en ontstaat verwijdering. Door de decentralisering van bevoegdheden naar provincies en gemeenten gebeurt het controleren soms dubbel.

Toezichthouders zetten op hun beurt de regels om naar gedetailleerde protocollen. Accountants toetsen rechtlijnig volgens de letter van de wet. Helpdesks van instanties draaien overuren omdat niemand meer de wirwar van regels begrijpt. Voilà, in een notendop de agrarische wet- en regelgeving voor boeren en tuinders die al jarenlang een bron is van ergernis, frustratie en hoge kosten.

Een werkwijze die past bij de veranderende rol van de overheid

Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst

Daar moet nu een meer dan welkome verandering in komen. Deze week stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor de CDA-motie 'agrarische praktijktoets', afgeleid van de mkb-toets. Iedere nieuwe wet en regel voor de land- en tuinbouw moet eerst worden onderworpen aan een toets of deze praktisch haalbaar en uitvoerbaar is. Dit zou ook gaan gelden voor nieuwe regels uit Europa.

Het is een werkwijze die past bij de veranderende rol van de overheid die heel langzaam zichtbaar wordt. Nieuwe waarden als vertrouwen en verbinding staan centraal, in plaats van controle, strakke procedures en regelreflex.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer