Wijziging Wet dieren volgens LTO en minister onuitvoerbaar

Onuitvoerbaar. Zo noemt LTO Nederland de wijziging van de Wet dieren die dinsdag in de Tweede Kamer werd aangenomen. De wijziging, voorgesteld door de Partij voor de Dieren, heeft volgens deze partij tot doel dat dieren niet langer worden aangepast aan het systeem, maar dat het systeem wordt aangepast aan de dieren.

Wijziging+Wet+dieren+volgens+LTO+en+minister+onuitvoerbaar
© DIRK HOL

Het amendement regelt dat het na 2022 niet langer is toegestaan om een dier pijn te doen of bij een dier letsel te veroorzaken, dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen met als doel om het dier op een bepaalde manier te kunnen huisvesten.

Concreet zou dat kunnen betekenen dat het bijvoorbeeld verboden wordt om kalveren en geiten te onthoornen en dat er geen ingrepen bij hanen plaatsvinden. Ook zou couperen van staarten vanaf 2023 verboden worden, moeten eenden mogelijk zwemwater krijgen en konijnen moeten kunnen graven.


Tegenovergestelde bereikt

Volgens LTO Nederland heeft het amendement wellicht goede intenties, namelijk het verhogen van het het dierenwelzijn, maar leidt het in de praktijk juist tot grote problemen. Het kan zelfs een tegenovergesteld gevolg hebben.

'Veehouders zetten zich dagelijks in om het dierenwelzijn verder te verbeteren. Fysieke ingrepen worden toegepast vanwege de dierveilligheid, en de sector werkt al aan het afbouwen. Het kost tijd om dat op een verantwoorde manier te doen, zulke ingrepen gebeuren op dit moment natuurlijk niet voor niets', zegt Jeannette van de Ven, LTO-portefeuillehouder Gezonde Dieren in een reactie op het besluit van de Kamer.

'De intentie van de Tweede Kamer begrijpen we, maar door het op deze manier in de wet vast te leggen is het risico levensgroot dat dieren en veehouders hiervan de dupe zijn.'

Europees niveau

Dergelijke onderwerpen worden volgens Van de Ven ook op Europees niveau besproken. Deze aanpak is in lijn met de positie van de Raad voor Dieraangelegenheden. 'Zo maar stoppen met ingrepen zorgt voor meer problemen voor het dierenwelzijn dan de ingreep zelf. Dat kan niet de bedoeling zijn van onze volksvertegenwoordigers.'

Ook demissionair landbouwminister Carola Schouten vindt de nieuwe wet onverstandig. Ze ontraadde de wetswijziging. Het amendement is volgens haar te algemeen geformuleerd, gaat leiden tot veel discussie en is bovenal praktisch niet uitvoerbaar.

Daarnaast vindt Schouten dat de huidige wet al voldoende ruimte biedt om bepaalde regels te stellen of een gericht verbod in te stellen als de Kamer dit wenst.

Eerste Kamer

Naast de Partij van de Dieren stemden ook SP, GroenLinks, BIJ1, Volt,PvdA, D66, PVV en JA21 voor de wetswijziging. De Eerste Kamer moet nog instemmen.

Uitvoerbaarheid van de wetgeving is voor senatoren van groot belang. LTO Nederland staat daarom in contact met verschillende politieke partijen en met het ministerie van LNV om te voorkomen dat er onwerkbare regelgeving komt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer