Vogelgriep bij pluimvee hobbyhouder België

Bij een particuliere houder van pluimvee in Le Roeulx in het zuiden van België is een nieuwe besmetting met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld. Al het aanwezige pluimvee is geruimd.

Vogelgriep+bij+pluimvee+hobbyhouder+Belgi%C3%AB
© Eigen Foto

De Europese regels vereisen het afbakenen van een 3- en 10 kilometerzone bij een besmetting met een hoogpathogeen vogelgriepvirus. Maar aangezien het om een houderij met minder dan vijftig stuks pluimvee gaat, heeft het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) de maatregelen versoepeld.

In de bewakingszone van 10 kilometer en de beschermingszone van 3 kilometer moet elke houder van commercieel pluimvee en elke andere in Sanitel geregistreerde pluimveehouder binnen de 24 uur een inventaris van de aanwezige vogels maken. Deze lijst moet worden overdragen aan de Lokale Controle-Eenheden van de FAVV.


Strengere maatregelen

Daarnaast is er een tijdelijke bufferzone van 500 meter rond de uitbraak waarin strengere maatregelen gelden. Vervoer (behalve doorvoer) van pluimvee, vogels en broedeieren is in deze zone verboden. Pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels moeten in hun hok worden gevoederd en gedrenkt.

Elke hobbyhouder van pluimvee dient binnen 48 uur een inventaris van de aanwezige vogels over te maken aan de burgemeester. Verzamelingen als beurzen, markten, tentoonstellingen en prijskampen van pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels zijn verboden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer