Ophokplicht blijft nog even

De ophokplicht voor pluimvee is nog niet van de baan. Belangrijke reden is de vondst van dode, met vogelgriep besmette brandganzen. Ook de uitbraak van vogelgriep op het kalkoenbedrijf in Weert op 21 mei vormt een belemmering.

Ophokplicht+blijft+nog+even
© Niek Stam

Het is op dit moment nog niet bekend waar de vogelgriepuitbraak in Weert vandaan komt. Het is nog niet zeker dat wilde vogels niet de oorzaak zijn, all lijkt die kans klein. Als de besmetting in Limburg op de een of andere manier via insleep binnen is gekomen, kan de ophokplicht mogelijk wel van de baan. 'Dat zou een flinke opluchting zijn voor de producenten van vrije-uitloopeieren', zegt Kees de Jong, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP.

'Zeker omdat de situatie in Duitsland aan het verbeteren is en daar de ophokplicht wordt opgeheven. Daar moeten nu al Nederlandse eieren zonder uitloop concurreren met Duitse eieren waar wel weer uitloop mogelijk is. Dat dit dodelijk is voor de afzet mag duidelijk zijn', stelt De Jong.

Voor de toekomst is het volgens De Jong van groot belang om goed te kijken hoe wordt omgegaan met de dreiging van vogelgriep en uitloophennen. 'Laten we naar werkbare oplossingen zoeken die we voor het buitenlopen van kippen jaarrond kunnen garanderen. Anders wordt de productie van vrije-uitloopeieren erg lastig in Nederland.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer