Vogelgriep op Dierenweide Vleuten

Bij hoenders en watervogels op Dierenweide Vleuten is vogelgriep vastgesteld. Het is een H5-type, waarschijnlijk een hoogpathogene variant. Rondom de uitbraak is een 3 en 10 kilometerzone vastgesteld. Binnen die zones liggen geen pluimveebedrijven.

Vogelgriep+op+Dierenweide+Vleuten
© Ruud Ploeg
De besmetting is op 10 juni vastgesteld. De 56 hoenders en watervogels op de dierenweide worden geruimd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Landbouwminister Carola Schouten heeft direct een vervoersverbod afgekondigd in de 10 kilometerzone. Het vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. En daarnaast op andere dieren en dierlijke producten van bedrijven met gehouden gevogelte.

Sinds de invoering van de Animal Health Regulation is het volgens Europese regelgeving verplicht dat bij een besmetting met hoogpathogene vogelgriep op locaties met meer dan vijftig vogels ook maatregelen worden genomen, zoals het instellen van een beperkingsgebied.

Het vervoersverbod geldt niet voor het verplaatsen van pluimvee van buiten de beschermings- en bewakingszone naar Pluimveeslachterij Van Miert in Breukelen of De Frissche Roemer in Oud-Zuilen.


Aangescherpte meldplicht

Landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, zijn nog altijd van kracht. Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens geldt een aangescherpte meldplicht, zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van hun pluimvee. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt de kans op verspreiding kleiner.

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer