Herkomst vogelgriep Weert niet duidelijk

De herkomst van vogelgriep op het kalkoenbedrijf in het Limburgse Weert is door Wageningen Bioveterinairy Research niet af te leiden. Dat meldt demissionair landbouwminister Carola Schouten in haar Kamerbrief waarin ze ook het aantonen van vogelgriep bij een vos in Groningen meldt.

Herkomst+vogelgriep+Weert+niet+duidelijk
© Vidiphoto
Het hoogpathogene vogelgrieptype H5N8 (HPAI H5N8) dat bij de kalkoenen in Weert is gevonden, is verwant aan de HPAI N5H8-virussen die eerder in Nederland en Oost-Europa bij wilde vogels zijn gevonden. Er zijn onlangs geen dode wilde vogels meer gevonden die besmet waren met dit H5N8-type. De herkomst van het vogelgriepvirus in Weert is daarmee niet te achterhalen.

In Groningen zijn vossen gevonden met hersenverschijnselen. De vossen zijn getest op hondsdolheid en bleken negatief. Bij een van de vossen werd wel een besmetting met het HPAI H5N1-type aangetoond. Die besmetting is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het eten van besmette kadavers van brandganzen. Bij brandganzen en roofvogels zijn onlangs nog besmettingen met H5N1 aangetoond.


Risico nog hoog

Omdat de vogelgriep in Noord-Nederland nog niet lijkt uitgewoed, achten de deskundigen het risico op vogelgriep in Noord-Nederland nog hoog. Het risico in de rest van Nederland is matig tot hoog. Vanwege de recente besmetting met vogelgriep in Weert acht Schouten het nog te vroeg om de ophokplicht in te trekken.


Omdat de wilde vogels nu snel uit Nederland vertrekken, neemt het risico wel af. Daarom zal er nu wekelijks een evaluatie van de vogelgriepsituatie plaatsvinden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer