WUR: Risico vogelgriep Friesland en Groningen blijft hoog

Het risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met hoog pathogene aviaire influenza (HPAI) in de provincies Friesland en Groningen wordt ingeschat als 'hoog'. Elders in Nederland is dit risico afgeschaald naar 'medium'. Hoe de situatie zich verder ontwikkelt is onduidelijk, nooit eerder was dit virus nog in ons land bij de start van het broedseizoen.

WUR%3A+Risico+vogelgriep+Friesland+en+Groningen+blijft+hoog
© Pixabay

In Friesland en Groningen vormen vooral de kust en de waterrijke gebieden gevaarlijke gebieden, omdat hier wilde vogels met de H5N1-variant van dit virus zijn gevonden. Dit staat in een risicoanalyse van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) van mei 2021. Dat de H5N8-variant op een pluimveebedrijf in Weert is gevonden, wijst er eveneens op dat er nog virus circuleert in Nederland. Door het vertrek van de wintergasten zal het aantal risicovogels in Nederland snel afnemen, en de omgevingstemperaturen zullen naar verwachting oplopen. Dit verkleint het risico op verspreiding.


Start broedseizoen

Er is in ons land voor het eerst nog HPAI virus aanwezig aan de start van het broedseizoen. Het is volgens de onderzoekers onduidelijk welke rol jonge vogels gaan spelen bij de verspreiding van vogelgriepvirussen.

De risicoanalyse geeft een overzicht van de HPAI infecties die werden gerapporteerd tussen 1 februari 2021 en 15 mei 2021 aangevuld met actuele ontwikkelingen in de week daarna. Bij de vorige analyse, half februari 2021, was het risico voor héél Nederland nog hoog.


Intrekking Weert

Ondertussen wordt gewerkt aan het intrekken van de vervoersverboden rond Weert, meldt Avined. Eerder is het vervoer van consumptie-eieren en vleeskuikens (naar de slacht) onder voorwaarden mogelijk geworden. Vanaf 7 juni 2021 kunnen met ontheffing van de NVWA en onder voorwaarden broedeieren worden vervoerd naar de broederij. Vanaf die datum kunnen met ontheffing van de NVWA en onder voorwaarden opfokdieren worden vervoerd naar een leghennen- of vermeerderingsbedrijf.

Op 22 juni 2021 zal het 10 km-gebied Weert worden opgeheven, mits er zich geen nieuwe uitbraken voordoen. Vanaf dat moment gelden er geen beperkingen meer voor het vervoer van pluimvee in en uit het gebied.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer