CDA bezorgd om maandenlange ophokplicht

Het CDA in de Tweede Kamer is bezorgd om de economische gevolgen van de ophokplicht die al sinds 23 oktober van kracht is in Nederland. Nu Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk de ophokplicht hebben opgeheven, vreest Tweede Kamerlid Derk Boswijk de gevolgen voor Nederlandse leghennenhouders met vrije-uitloopkippen.

CDA+bezorgd+om+maandenlange+ophokplicht
© Niek Stam

Boswijk heeft hierover schriftelijke Kamervragen gesteld aan demissionair landbouwminister Carola Schouten. Na zestien weken verloopt de vrije-uitloopstatus voor bedrijven met vrije uitloop automatisch. Dat is al sinds 12 februari het geval. Vervolgens werden vrije uitloopeieren als 'solidariteitseieren' verkocht in de winkels. Inmiddels is de afzetmarkt voor deze eieren steeds kleiner en wordt ook de solidariteitstoeslag steeds lager, signaleert het Kamerlid.

Boswijk: 'Daarmee is het nu gewoon een financiële strop voor deze ondernemers. Begrijp me goed, de ophokplicht is niet voor niets ingesteld vanwege de vogelgriep. Maar het is mij niet duidelijk waarom België en Duitsland de ophokplicht hebben opgeheven, terwijl Nederland deze handhaaft. Het kan gebeuren dat een bedrijf net over de grens wel vrije-uitloopeieren kan leveren en daaraan verdient, terwijl dat voor het Nederlandse bedrijf net aan de andere kant van de grens niet geldt. Ik vraag me af hoe dat Europees wordt afgestemd. We zitten toch in dezelfde regio?'


De CDA'er maakt zich zorgen over de duur van de plicht. 'Straks zitten we bijna het hele jaar met een ophokplicht. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Vaccinatie kan in de toekomst wellicht helpen, maar dan moet de markt de eieren van gevaccineerde dieren niet zomaar afwaarderen. Daarover zal op wereldschaal goed moeten worden overlegd, met landen als Canada en de Verenigde Staten. De afzet moet worden geborgd.'

Het is wat Boswijk betreft tijd om over 'toekomstbestendige oplossingen' na te denken, in overleg met de sector. 'Hoe willen we hier in de toekomst mee omgaan? Ik vind het belangrijk dat de minister de keuzes hierin verantwoordt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer