Nieuwe corridors voor aan- en afvoer rond Weert

In het 10 kilometergebied rond het door vogelgriep getroffen bedrijf in Weert zijn op 26 mei nieuwe corridors ingesteld voor ei-verwerkende bedrijven.

Nieuwe+corridors+voor+aan%2D+en+afvoer+rond+Weert
© Twan Wiermans

Voor de afvoer van eieren uit het gebied zijn een tussenstation, enkele pakstations en enkele ei-verwerkende bedrijven aangewezen. Ook is het mogelijk vleeskuikens af te voeren naar Meiki in Hunsel.

In de nieuwe regeling zijn enkele corridors toegevoegd voor de Global Food Group en Egga Food in Ospel. Deze bedrijven kunnen eieren van buiten het 10 kilometergebied via deze corridor ontvangen en verwerken.


Afvoer consumptie-eieren

Consumptie-eieren van legbedrijven in een 10 kilometergebied kunnen onder voorwaarden worden afgevoerd van het bedrijf. De eieren moeten worden vervoerd naar een aangewezen tussenlocatie en vervolgens naar een aangewezen pakstation of aangewezen ei-verwerkend bedrijf.

De aangewezen bedrijven voor het 10 kilometergebied Weert zijn:
• Pakstations: Egga Foods in Ospel, Gebr. Van Beek in Wehl, Guliker en Roodbol in Zoeterwoude, G. Kwetters en Zn. in Veen
• Ei-verwerkende bedrijven: Global Food Group in Ospel, Boiled Eggs in Ospel, Bouwhuis Enthoven in Raalte, Weko in Ochten.
• Tussenlocatie: Broekstraat 10, Someren

Pluimveehouders uit het gebied moeten voor afvoer van eieren contact opnemen met één van de aangewezen pakstations of ei-verwerkende bedrijven om de mogelijkheden te bespreken.

Afvoer vleeskuikens


De NVWA heeft ook slachterijen aangewezen. Dit betekent dat onder voorwaarden en met ontheffingen van de NVWA vleeskuikens afgevoerd kunnen worden. Op de site van Avined staat hoe een ontheffing aangevraagd kan worden.

Afvoer broedeieren, verplaatsen opfokhennen

Vermeerderingsbedrijven kunnen eieren afvoeren naar de industrie via één van de aangewezen ei-verwerkende bedrijven. Het vervoer van broedeieren naar de broederij is (nog) niet mogelijk. Hiervoor geldt dat ten minste 14 dagen verstreken moeten zijn na de datum van de vogelgriepuitbraak.

Ook verplaatsen van opfokhennen is nog niet mogelijk. Dat kan op zijn vroegst twee weken na de uitbraak met een NVWA-ontheffing.


Aanvoer van pluimvee

Het is niet mogelijk pluimvee van buiten het 10 kilometergebied aan te voeren naar bedrijven binnen het gebied, met uitzondering van de vleeskuikens die via een corridor geslacht kunnen worden bij Mieki in Hunsel. Aanvoer van pluimvee kan pas wanneer het gebied wordt opgeheven (in principe 30 dagen na de uitbraak).

Op de site van Avined staan de procedures en hygiëneprotocollen bij de afvoer van vleeskuikens en eieren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer