Bermgras wordt nieuwe groene grondstof

Bermmaaisel, rietsluiksel, maar ook oogst- en plantresten uit Drenthe en Overijssel kunnen binnenkort worden omgezet in groen gas en tal van andere circulaire producten. Boeren kunnen daarnaast profijt hebben van het digestaat als bodemverbeteraar.

Bermgras+wordt+nieuwe+groene+grondstof
© gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe

Provincie Drenthe, Waterschap Drents Overijsselse Delta en zeven gemeenten slaan de handen ineen voor een grootschalig circulair project. Partijen nemen deel aan het initiatief Verwaarden Groene Reststromen van de Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe.

Doelstelling is om ergens in de regio binnen twee jaar een centrale verwerkingslocatie te realiseren waar groene reststromen, zoals bermgras en rietsluiksel uit het Nationaal Park Weerribben-Wieden, worden verwerkt tot (tussen)product. Naast groen gas gaat het bijvoorbeeld om plaat- en isolatiemateriaal voor de bouw en automobielindustrie, maar ook om bodemverbeteraars voor de akkerbouw en veenvervangers in potgrond.


Jaarlijks 30.000 ton maaisel beschikbaar

Door regionaal samen te werken komt jaarlijks circa 30.000 ton maaisel beschikbaar om economische activiteiten mee mogelijk te maken, schatten de deelnemers in. 'In de afgelopen jaren is al uitgebreid onderzoek gedaan naar en getest met de mogelijkheden van verwerking', zegt projectregisseur Jacob Heitman van de Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe.

Op fieldlabschaal zijn de resultaten veelbelovend

'Op fieldlabschaal zijn de resultaten veelbelovend. Nu staan we op het punt om de samenwerking met private verwerkingspartijen aan te gaan om tot daadwerkelijke grootschalige productie en distributie te komen. Ook zijn we nog op zoek naar een geschikte locatie in de regio Zuidwest-Drenthe voor een bermgrashub', laat Heitman weten.


Reststromen gebruiken

Volgens Heitman hebben ook boeren en tuinders profijt van de nieuwe activiteit van de gebiedscoöperatie. 'Naast de gebruikelijke verwerking van mest en gft, kunnen we behalve bermgras ook andere grondstoffen inzetten voor vergisting of verwerking. Denk aan reststromen uit de akker- of tuinbouw in de vorm van bietenloof of plantresten. Ook het digestaat is voor boeren interessant. We willen op meerdere fronten waarde creëren.'

Zodra de regelgeving het toelaat wil Heitman tevens het grootschalig produceren van bokashi oppakken als activiteit. 'Nu mag dat alleen nog op eigen grond. Maar als de overheid bermgras niet meer als afvalstof beschouwt, kunnen we ook dat grootschaliger produceren.'

Het verwaarden van groene reststromen draagt niet alleen bij aan de circulaire opgave, de deelnemende partijen zien ook kansen voor de bevordering van bedrijvigheid, innovatie en werkgelegenheid.


'Afvalproduct kost gemeente veel geld'

Wethouder Gerrie Hempen van gemeente De Wolden: 'Bermgrasmaaisel wordt nog gezien als een afvalproduct. Het kost de gemeente veel geld om dit af te voeren. Binnenkort krijgen we er een fantastisch product voor terug. Kortom: het is een win-winproject. De gebiedscoöperatie heeft laten zien dat je door overheid, ondernemers en onderwijs samen te brengen dergelijke projecten kunt aanzwengelen.'

Naast Hempen hebben wethouders van Westerveld, Midden-Drenthe, Meppel, Hoogeveen, Steenwijkerland, Hardenberg en dagelijks bestuurder Hans Wijnen van Waterschap Drents Overijsselse Delta een intentieverklaring tot samenwerking ondertekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer