Varkensvoer bevat 100 procent resten uit voedingsindustrie

Voerfabrikant Voerwaarts gaat varkensvoer produceren dat voor 100 procent is samengesteld uit overblijfselen van de Nederlandse voedingsindustrie. Varkens zijn hiermee dan 100 procent circulair te voeren.

Varkensvoer+bevat+100+procent+resten+uit+voedingsindustrie
© Voerwaarts

Varkensvoer bestaat in Nederland al voor 30 tot 40 procent uit overblijfselen van de voedingsindustrie. Onder andere bietenpulp uit de suikerfabriek, bierbostel uit de bierbrouwerij en zonnepitschroot uit de zonnebloemolie-industrie worden op grote schaal verwerkt tot varkensvoer. Het gaat dan om een enorme variatie aan producten die niet of niet meer geschikt zijn voor mensen. Een deel van die producten komt anders in biogasinstallaties terecht.

Voerwaarts produceert varkensvoeders die voor 100 procent bestaan uit restproducten van de voedingsindustrie. Hiertoe werkt het bedrijf nauw samen met Feedvalid in het Gelderse Poederoijen dat gespecialiseerd is in de inkoop en het bewerken van levensmiddelen die niet (meer) voor menselijke consumptie zijn geschikt.


Eiwitbehoefte

In de voedingsindustrie ontstaan bijvoorbeeld snoep, koekjes, toastjes, muesli, hagelslag, chips en brood met de verkeerde kleur, vorm of verpakking. Deze producten worden verwerkt tot diervoeder. Feedvalid is marktleider in het verwerken van deze stromen voor de diervoederketen. Omdat Voerwaarts 100 procent duurzaam voer wil produceren, zochten de bedrijven nieuwe reststromen als aanvulling op het huidige assortiment producten. Reststromen bijvoorbeeld die goed in de eiwitbehoefte van varkens voorzien.

Het aanbod van reststromen kan wisselen, terwijl varkens juist behoefte hebben aan voer met een constante voedingswaarde. Het samenstellen van voer uit uitsluitend reststromen vergt daarom specialistische kennis en aandacht. Voer voor varkens moet gezond zijn en de juiste vitaminen, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten bevatten. Daar komt bij dat varkens in elke fase van hun leven een specifieke voedingsbehoefte hebben. Goed voer zorgt ervoor dat varkens gezond en fit blijven. Het zorgt er ook voor dat varkens goed, maar juist ook weer niet te hard groeien. Ten slotte zorgt goed voer voor varkens uiteindelijk voor sappig en mager vlees dat in de smaak valt bij consumenten.


Duurzamer maken

De stap naar voer dat voor 100 procent uit overblijfselen uit de voedingsindustrie bestaat, is een belangrijke ontwikkeling om varkensvlees duurzamer te maken. Voerwaarts is hiermee de tweede voerproducent in Nederland, na Nijsen Company, die voer maakt waarmee varkens 100 procent circulair kunnen worden gevoerd.

Aan de ontwikkeling van 100 procent circulair varkensvoer ging een jarenlang ontwikkeltraject vooraf waar veel partijen bij betrokken waren. Voerwaarts werkte samen met proefboerderij De Marke in Hengelo, Regio Deal Achterhoek, provincie Gelderland, Wageningen University & Research en Aeres Hogeschool Dronten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer