LNV helpt afnemers vinden voor agrarische reststromen

Tijdens de InnovatieExpo 2021 is donderdag de Buyer Group biobased bouwmaterialen (BGBB) gepresenteerd. Dat is een initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om een markt te creëren voor bouwmaterialen van hoogwaardige restproducten.

LNV+helpt+afnemers+vinden+voor+agrarische+reststromen
© Ruud Ploeg

Biobased bouwmaterialen, zoals hout en reststromen uit de land-, tuin- en bosbouw, kunnen volgens het ministerie een forse bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-emissie en de stikstof in de bouw. Te denken valt aan het gebruik van paprika- en tomatenstengels, chrysantenstengels, hennep, vlas en lisdodde.'Hergebruik van reststromen is een belangrijk onderdeel van kringlooplandbouw. Daarbij komt zo min mogelijk afval vrij, is de uitstoot van schadelijke stoffen zo klein mogelijk en worden grondstoffen en eindproducten met zo min mogelijk verliezen benut', stelt landbouwminister Carola Schouten.

'Ik ben enorm onder de indruk van de innovatieve geest van de agrarische sector om mee te denken hoe reststromen ook anders dan in de land- en tuinbouw een plek kunnen vinden. Hier zit potentie in. Enerzijds om de bouw te verduurzamen, anderzijds ook als nieuw verdienmodel voor boeren en tuinders.'


Isolatiemateriaal gebouwen en bruggen

Reststromen uit de land-, tuin- en bosbouw kunnen gebruikt worden als bouwmateriaal voor gebouwen, bruggen of geluidswanden. Zo kunnen bijvoorbeeld stengels van paprika's en tomaten gebruikt worden als isolatiemateriaal van woningen en kantoren. In de praktijk blijkt het echter lastig om voldoende afnemers te vinden die met deze grondstoffen willen werken.

Bij het vinden van voldoende afnemers gaat BGBB nu ondersteunen. Naast het Rijksvastgoedbedrijf, de provincies Zuid-Holland en Zeeland, woningbouwcorporatie Talis, de gemeenten Tilburg, Heerlen en Nijmegen nemen ook private partijen deel. Voorbeelden zijn Duijvestijn Tomaten, de Fruit Tech Campus en laurierkwekerij Gova.

BGBB is een initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in samenwerking met RVO.nl/PIANOo, SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland) en de Greenports.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 0°
  5 %
Meer weer