Samen Tegen Voedselverspilling: karbonaadje en ei uit reststromen

De kringloopkarbonade of het verspillingsvrije ei. Een cluster van ondernemingen, overheden en kennisinstellingen wil hoogwaardige reststromen verwerken tot diervoer voor varkens en kippen. Zo worden deze voedselresten weer tot vlees of eieren omgezet.

Samen+Tegen+Voedselverspilling%3A+karbonaadje+en+ei+uit+reststromen
© Pixabay

Dat maakt de stichting Samen Tegen Voedselverspilling bekend. Doel is een circulaire dierlijke eiwitketen, waarin reststromen op grote schaal hoogwaardig worden verwerkt tot diervoer. Varkens en kippen kunnen deze voedselresten weer 'upcyclen' tot een dierlijk eiwitproduct voor humane consumptie, zoals vlees of eieren. Alleen wanneer reststromen op grotere schaal worden omgezet in diervoer, wordt de ambitie haalbaar om voedselverspilling in Nederland jaarlijks met 1 miljard kilo te verminderen.

Om meerdere redenen is een circulaire dierlijke eiwitketen wenselijk. Veevoer gemaakt van voedselresten heeft een CO2-voetafdruk die significant lager is dan traditioneel veevoer. Circulair diervoer leidt ook tot minder druk op natuurlijke hulpbronnen, behoud van biodiversiteit, minder afhankelijkheid van de wereldwijde grondstoffenmarkt en een veerkrachtig voedselsysteem.


Waardevolle producten

'Het cluster van het Circular Food Center wil dit verhaal op de markt brengen in de vorm van waardevolle producten', zegt Directeur Toine Timmermans van Samen Tegen Voedselverspilling. 'Een kringloopkarbonade op de menukaart of een verspillingsvrij ei in het supermarktschap moet aantrekkelijk worden voor consumenten en financieel haalbaar voor bedrijven.'

Ook thema's als voedselveiligheid en dierenwelzijn spelen daarbij een rol. In het cluster werken bedrijven uit de hele keten samen aan businessmodellen om onderscheidende, circulaire producten via supermarkten, speciaalzaken of het out-of-home-kanalen aan te bieden. Ze willen innovaties opschalen om kringlopen te sluiten en werken aan een aantrekkelijk circulair verdienmodel voor alle ketenpartners.

Deelnemers aan het cluster zijn tot nu toe: Boer Ruud, Darling Ingredients, Kipster, Nevedi, Nijsen company, Oranjehoen, Rabobank, Smits Bron van Energie, Looop, de gemeente Meierijstad, de provincies Noord-Brabant en Limburg en Wageningen University & Research. Samen Tegen Voedselverspilling speelt, als trekker van het Circular Food Center, een coördinerende rol.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer