Peter van Rosmalen: 'Liever reststromen dan bomen in papier'

Waarom landbouwreststromen verbranden, terwijl ze een perfecte grondstof zijn voor papier? Met die gedachte ging Peter van Rosmalen uit Weert op zoek naar een manier om de papierindustrie te vernieuwen.

Peter+van+Rosmalen%3A+%27Liever+reststromen+dan+bomen+in+papier%27
© Kiempunt Limburg

Van Rosmalen hakte de knoop op 55-jarige leeftijd door: hij wilde met een eigen bedrijf de papierindustrie vernieuwen. Eerdere werkgevers in de verpakkingsindustrie wilden ook verduurzamen, maar het ging hem niet snel genoeg. De papierrevolutie moest op gang worden gebracht, hoe dan ook.

De Weertenaar begon vanuit huis en zette alles wat hij had op het spel. 'Wij verkochten ons huis om werkkapitaal te hebben. De bank eiste bovendien dat ik persoonlijk garant stond. Prima, ik ging ervoor.'


Azië en Zuid-Amerika

Van Rosmalen ging op zoek naar een manier om hoogwaardig papier te produceren van landbouwreststromen op een maatschappelijk verantwoorde manier. In Europa vond hij het niet, in Azië en Zuid-Amerika wel.

De reststromen moeten veel cellulose bevatten, zoals hennep, stro van graan of hop

Peter van Rosmalen, oprichter PaperWise

'Dat heeft te maken met hoe de markt opereert. Papierfabrieken in Europa gebruiken bomen of oud papier als grondstof. Veel papierfabrikanten zijn ook eigenaar van bosbouwbedrijven, wat het voor hen minder interessant maakt om een andere grondstof dan bomen in te zetten. In Azië en Zuid-Amerika is dat anders. Bomen zijn er schaarser en er zijn veel reststromen die anders zouden worden verbrand.'


Europese normen

De ondernemer vond bedrijven die ervaring hadden met het verwerken van landbouwreststromen voor de lokale markt. Toch was hij voorzichtig; de kwaliteit moest voldoen aan Europese normen en de omstandigheden voor de medewerkers moesten goed zijn.

'De PaperWise-fabrieken zijn van grote betekenis voor de lokale communities. Er wordt geïnvesteerd in scholing, infrastructuur en gezondheidszorg en het fabricageproces is gericht op veiligheid, zero waste en behoud van ecologie. Alleen zo willen we samenwerken met de producenten.'


Grote ondernemingen

Grote ondernemingen weten zijn bedrijf ook te vinden. 'Bedrijven als Lufthansa, Eosta, Heineken en Tony's Chocolonely kiezen bewust voor PaperWise en willen hun aandacht voor duurzaamheid aan de buitenwereld laten zien. Ze zijn trots om ons logo en verhaal te mogen vermelden', zegt Van Rosmalen.

'Dat helpt vervolgens weer om bij andere bedrijven in beeld te komen en ze te overtuigen om ook over te stappen. Al is het wat duurder dan regulier papier, het goede verhaal en de positieve impact die we maken, is het ze waard.'


Ook in Europa

De ondernemer gelooft dat papier produceren van restproduct uit de landbouw ook in Europa haalbaar is. 'Je kunt niet zomaar een bestaande fabriek inzetten. Als je met een andere grondstof wilt werken, heb je een ander proces nodig', legt hij uit.

'We nemen twee jaar de tijd om het juiste proces te ontwikkelen en de juiste voorwaarden voor een fabriek te creëren. Enerzijds is dat continue en zekere aanlevering van grondstof, anderzijds zekerheid van afname van het papier.'


Flink groeien

Geschatte kosten van de fabriek: zo'n 100 miljoen euro. 'We hebben nu een omzet van 1 miljoen euro, dus we moeten flink groeien. Met 2 procent van al de beschikbare landbouwreststromen kun je voldoen aan de volledige papierbehoefte in Europa. Als je dat bedenkt, weet je dat we het verplicht zijn aan onszelf, onze kinderen en kleinkinderen om te denken aan de toekomst.'

Het wil niet zeggen dat boeren straks onbeperkt reststromen aan PaperWise kunnen leveren. 'De reststromen moeten veel cellulose bevatten, zoals hennep, stro van graan of hop. De exacte samenstelling onderzoeken we met hulp van consultants van het voormalige Bio Treat Center en het Platform Tuinbouwreststromen. Zeker is dat we veel van hetzelfde product nodig hebben. Dat is het beste voor een constant hoge kwaliteit.'


Ondernemen voor verandering

Peter van Rosmalen is geen ondernemer die begint bij de euro's. 'Ik ben PaperWise niet begonnen voor het geld. Het gaat me om de verandering. De kinderen van de mensen die in de fabriek werken, kunnen naar school omdat wij duurzaam papier laten maken', zegt hij. 'Sinds onze oprichting hebben we 10,7 miljoen kilo landbouwreststromen een tweede leven gegeven. Door ze niet te verbranden hebben we 16.100.000 kilo CO2 bespaard. Dat is gelijk aan de uitstoot van 10.250 auto's die een jaar rijden. Door de reststromen te transformeren tot papier en karton, hebben we gezamenlijk 31.800 bomen laten staan en bij elkaar 30,5 vierkante kilometer ontbossing voorkomen. Daar draait het om.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer