LTO Noord: geen waterput op boerenland

Drinkwaterbedrijf Oasen wil een waterwinlocatie realiseren met een capaciteit van 8 miljoen kuub per jaar. LTO Noord is erop tegen dat er een waterwinput op landbouwgrond komt en vraagt het drinkwaterbedrijf op zoek te gaan naar alternatieven.

LTO+Noord%3A+geen+waterput+op+boerenland
© DIRK HOL

Oasen gaat zeven locaties onderzoeken aan beide zijden van de Lek in het veenweidegebied, zowel in de Krimpenerwaard als in de Alblasserwaard. Volgens het drinkwaterbedrijf is een nieuwe waterwinlocatie nodig vanwege de stijgende vraag naar drinkwater. Onderzoek wijst uit dat er rond 2030 een tekort zal ontstaan voor de leveringscapaciteit van het drinkwater, als het bedrijf niets doet. Dit tekort zal als eerste optreden ten noorden van de rivier De Lek.

Een groep LTO Noord-afdelingsbestuurders kwam dinsdagavond bij elkaar om de situatie te bespreken. 'Na drie droogtejaren versnellen bedrijven het proces om de drinkwatercapaciteit te vergroten. Dat merken we ook in Noord-Holland en Oost-Nederland. De vraag naar drinkwater staat onder druk', zegt beleidsadviseur Jacco Hoogendam van LTO Noord.

Het voornemen van drinkwaterbedrijf Oasen staat volgens Hoogendam haaks op de ruimtelijke ontwikkeling van agrarische bedrijven. Boeren vrezen bovendien voor blijvende verslechtering van de landbouwstructuur, blijkt uit de zienswijze van LTO Noord.


'Zoveelste grondclaim'

'Met deze activiteiten wordt de zoveelste grondclaim gelegd op de nu al overvraagde gebieden', stelt Hoogendam. 'Alleen al in de Krimpenerwaard is er meer dan 2.000 hectare landbouwgrond die een andere bestemming zal krijgen. Hoe kleiner een agrarisch gebied, hoe kwetsbaarder de vereiste landbouwstructuur. Dit is een sluipend proces en moet worden gekeerd. De waterwinactiviteiten passen hier niet bij.' Boeren maken zich ook ongerust over de bodemdaling die het winnen van water veroorzaakt.

Volgens afdelingsvoorzitter Gerrit de Jong van LTO Noord Alblasserwaard/Vijfheerenlanden doet het drinkwaterbedrijf er verstandig aan andere technieken te onderzoeken om aan de vraag naar drinkwater te voldoen. 'Oppervlaktewater kan bijvoorbeeld ook worden gezuiverd tot drinkwater.'

Oasen kan ook naar locaties in natuurgebieden kijken, vindt De Jong. 'Vernatting van natuur en het aanleggen van een put valt prima te combineren. Maar doe het niet weer op boerenland. We hebben er niets aan dat de bodem in een goed landbouwgebied verzakt en het gebied verrommelt. We willen graag de sector in de benen houden. Het gebied moet niet versnipperen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer