NVWA wijst boeren op regels rond waterwingebieden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de 2.100 boeren en tuinders, die actief zijn in grondwaterbeschermingsgebieden, wijzen op de regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

NVWA+wijst+boeren+op+regels+rond+waterwingebieden
© Nieuwe Oogst

Alle betrokken boeren en tuinders krijgen deze week een mail van de NVWA waarin ze worden gewezen op de beperkingen waaraan ze moeten voldoen. Naleving van de regels is belangrijk voor het schoonhouden van de putten waar drinkwater uit wordt gewonnen.


Uit eerder onderzoek van de NVWA bleek dat de regels in de helft van de gevallen niet werden nageleefd. Eigenaren, huurders en pachters van de gronden gaven vaak aan dat zij niet goed op de hoogte waren van de wettelijke eisen.

In grondwaterbeschermingsgebieden gelden strengere regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen dan elders. Zo zijn bepaalde middelen er helemaal verboden en geldt voor andere middelen dat ze alleen in een bepaalde periode gebruikt mogen worden.


Verontreiniging voorkomen

De beschermingsgebieden liggen rondom waterwingebieden, waar waterbedrijven grondwater oppompen. Van al het drinkwater in Nederland komt 60 procent uit deze gebieden. De strenge regels bestaan om te voorkomen dat middelen in de bodem zakken en putten zo verontreinigd raken dat ze niet meer kunnen worden gebruikt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer