Water gaat preventief Achterhoekse grond in

Met een draai aan de kranen werd woensdag in het Gelderse Hengelo het startschot gegeven voor een proef van Achterhoekse boeren en waterschap Rijn en IJssel. Met de proef wordt geprobeerd om water in het gebied te houden, als buffer voor drogere periodes in het jaar.

Water+gaat+preventief+Achterhoekse+grond+in
© Tys Hallema

Het gebied rond het Hengelo herbergt de grootste waterwinning op zandgrond van het land. Jaarlijks wordt hier 5,4 miljard liter water uit de grond gepompt. Dat betekent een extra aanslag op landbouw- en natuurgrond op de toch al droge zandbodem in dit deel van de Achterhoek.

Grote delen van het jaar is er geen water aanwezig. Nu wel en daarom wordt in de proef water uit de beken gepompt en op het land gebracht in plaats van dit te laten wegstromen. Het moet de bodem weerbaarder maken in de drogere periodes van het jaar. 'Zo maak je de bovenste laag minder kwetsbaar en wat over is, gaat het grondwater in', legt Daniël Nieuwenhuis van het waterschap uit.


Uitspoeling en gewasopbrengst

Dit op het land brengen van water gaat in ieder geval de komende drie weken gebeuren op in totaal vier percelen. Op representatieve vakken op dezelfde percelen wordt geen water geïnfiltreerd. Gedurende het hele groeiseizoen worden vervolgens de uitspoeling en de gewasopbrengst gemonitord.

Ook wordt gekeken hoe boeren de werkwijze in hun bedrijfsvoering kunnen inpassen. Nieuwenhuis: 'Op die manier hebben we elkaar echt gevonden als waterschap en boeren. Zij gaan nu zelf ervaren of dit een manier is om water efficiënt in te kunnen zetten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer