Veel animo boeren voor Drents waterwinningsproject

Boeren in vier Drentse grondwaterbeschermingsgebieden hebben wel trek in deelname aan een project dat uitspoeling naar de bodem moet verminderen. Ruim 80 procent van de boeren in de gebieden heeft laten weten te willen meedoen.

Veel+animo+boeren+voor+Drents+waterwinningsproject
© jasper schel

Rond de drinkwaterwinningslocaties moet de uitspoeling van schadelijke stoffen naar de ondergrond omlaag. Eerdere proeven wijzen uit dat het met gerichte maatregelen vaak al lukt om onder de nitraatrichtlijn te duiken. Dat gebeurt door een intensief begeleidingsprogramma waar boeren vrijwillig aan kunnen deelnemen. Ze krijgen een doelgericht bedrijfsplan en kunnen meedoen met studiegroepactiviteiten.

Provincie, drinkwaterbedrijven WMD en Vitens hebben vorig jaar met LTO Noord afspraken gemaakt over een stimuleringsprogramma voor reductie van de uitspoeling van met name nitraat naar het grondwater. De drinkwaterbedrijven maken zich zorgen over de situatie rond vier van de zeven drinkwaterwinlocaties en grondwaterbeschermingsgebieden: Gasselte, Havelterberg, Leggeloo en Noordbargeres/Valtherbos.

Afspoeling

De bedrijven kunnen zich bijvoorbeeld kosteloos laten adviseren over welke maatregelen bij hen het meeste effect hebben om erf en perceelafspoeling terug te brengen. In totaal hebben zich zo'n zeventig bedrijven gemeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer