Sector zet in op verlenging toelating Bonalan

LTO zet zich samen met onder meer verwerker Sensus in om het herbicide Bonalan beschikbaar te houden voor de teelt van cichorei.

Sector+zet+in+op+verlenging+toelating+Bonalan
© Haijo Dodde

LTO-medewerker Peter van 't Westeinde meldde dat deze week tijdens een webinar van de vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente over actualiteiten in de gewasbescherming. Van 't Westeinde is onder meer Coördinator Effectief Middelen Pakket (Cemp) voor de vollegrondsgroentesector.

Bonalan met als werkzame stof benfluralin dreigt te verdwijnen in de Europese Unie vanwege de herbeoordelingsprocedures van gewasbeschermingsmiddelen. De Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) oordeelde eerder al negatief namens de Europese Commissie over verlenging van de toelating van de herbicide. De definitieve stemming over het middel vindt eind dit jaar plaats.


Etiket aanpassen

'Wij pleiten er nu voor om het etiket van Bonalan aan te passen. Het voorstel is een toepassing in een lagere dosering en verspoten met meer water', legt Van 't Westeinde uit. 'Verder willen we het middel ook dieper laten inwerken in de grond. De aanbeveling daarvoor is 5 tot 10 centimeter.'

De nieuwe maatregelen worden volgens de Cemp nu doorgerekend en toegevoegd aan het dossier over Bonalan. Hij verwacht dat het gewijzigde etiket voor het ministerie van LNV aanleiding is om positief te oordelen over het verlengen van de toelating. Bonalan is voor cichorei met name op kleigronden een belangrijk middel voor de onkruidbestrijding.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer