Cichorei start goed in koud voorjaar

De teelt van cichorei gaat dit jaar relatief goed van start, constateert verwerker Sensus in Roosendaal. Het zaaien verliep prima, de kieming lijkt goed en het areaal sluit aan bij de stijgende vraag naar inuline.

Cichorei+start+goed+in+koud+voorjaar
© Twan Wiermans

Het zaaien van cichorei was begin vorige week al gevorderd tot 95 procent. 'Daarmee is er vlotter gezaaid dan de afgelopen twee jaren', zegt René Schunselaar, manager Agro van Sensus. 'Het zaaibed was deze keer, zeker op klei, aanzienlijk beter dan vorig jaar. Toen was het beroerd.'

Ondank het koude voorjaar maakt cichorei een goede start. 'De lage temperatuur deed ons verwachten dat de kieming en opkomst wat traag zouden gaan of niet zouden starten. Deze verwachting blijkt niet uit te komen. De cichorei lijkt in het algemeen goed te kiemen en op te komen. Op de wat zwaardere grond zouden we wel wat neerslag kunnen gebruiken. Daar ligt nog zaad droog. Maar die is nu voorspeld', zegt Schunselaar midden deze week.


Geprimed zaad

Dit jaar doet Sensus, naast andere onderzoeken, wat praktijkervaring (op hectares in plaats van proefvelden) op met geprimed cichoreizaad. Het gaat om een van de laatste fases in de cichoreiteeltinnovatietrechter (van idee tot praktijk) in voorbereiding naar mogelijke introductie voor seizoen 2022.

Schunselaar: 'Ook dit zaad lijkt goed te kiemen en op te komen. Voordeel zou moeten zijn een snellere en uniforme kieming van de cichorei, vooral ook bij lagere temperaturen. Dit zou ons moeten kunnen helpen om de opbrengst omhoog te krijgen naar 10 ton inuline per hectare.'


Inuline

De lage opbrengsten en het relatief lage inulinegetal waren het vorige seizoen nadelig voor zowel de verwerker als de teler. Sensus had daardoor minder inuline beschikbaar om te verkopen, terwijl de vraag toeneemt. Dit jaar heeft Sensus het areaal wat laten groeien, in balans met de stijgende vraag naar inuline. Ook de productiecapaciteit neemt toe.


Rhodonite (SU-tolerant) is dit jaar het grootste ras. Dit gaat ten koste van de rassen Benulite en Maestoso. Ormandy is een nieuw ras, dat in het eerste jaar bijna 10 procent van het areaal beslaat.


Rassenonderzoek

Schunselaar: 'Hiermee wordt bewezen dat ook de rassenvooruitgang ons gaat helpen om de opbrengst verder naar 10 ton inuline per hectare te brengen. In het rassenonderzoek liggen dit jaar negentien rassen, waarvan maar liefst dertien in het eerste of tweede onderzoeksjaar. Er zit zeker nog verdere vooruitgang in de pijplijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer