Eén nieuw ras aanbevolen voor cichoreiteelt

Rhodonite is het enige nieuwe ras dat voor komend teeltseizoen wordt toegevoegd aan de aanbevelende rassenlijst voor de teelt van cichorei in Nederland.

E%C3%A9n+nieuw+ras+aanbevolen+voor+cichoreiteelt
© Fotopersbureau Jan Anninga

Het nieuwe ras is afkomstig uit het veredelingsprogramma van het Franse kweekbedrijf S.A.S. Maison Florimond Desprez. Rhodonite behoort tot de rassen met een specifieke tolerantie tegen herbiciden op basis van sulfonyl-urea. Andere rassen in deze groep zijn Benulite en Barite.

Ten opzichte van deze rassen scoort Rhodonite beter voor wat betreft de schieterresistentie en ook bij de wortelopbrengst. Qua financiële opbrengst krijgt het ras een indexwaardering van 94. Dat is nog behoorlijk lager dan de twee best presterende rassen Maestoso (102) en Larigot (100).


Ras in onderzoek

Rassenlijstcommissie CSAR maakt op de rassenlijst voor cichorei ook melding van het ras Oratorio dat nu twee jaar in onderzoek is. Dat ras komt voorlopig uit op een financiële opbrengst van 104, maar wordt vanwege de te korte onderzoeksduur nog niet aanbevolen. Het rassenonderzoek voor cichorei wordt in Nederland uitgevoerd door het IRS en WUR Open Teelten in Lelystad.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer